Roček: Na plynovou studenou válku doplatí lidé v EU

zprávy

Ještě koncem roku 2021 někteří dumali, že německá závislost na ruském plynu změkčí postoj Berlína vůči Moskvě. Jenže, nikdo neví, jak to s certifikačním procesem Nord Stream 2 dopadne.

Roček: Na plynovou studenou válku doplatí lidé v EU
Stavba plynovodu, směřujícího do Číny
11. ledna 2022 - 09:01

EU politická sebranka v čele s Němci ví, že jejich zákazníci cenu plynu zaplatí, ať bude jakkoliv vysoká, prorokuje publicista František Roček.

Realističtí političtí proroci dumají, že nejdříve by plyn protékal novým plynovodem až od druhé poloviny roku 2022, pokud vůbec. Protiruští hysterici v EU a USA kalkulují, jak je může zaříznutí Nord Stream 2 poškodit. Přitom ale pro politiky není podstatné, že na plynovou studenou válku doplatí lidé (spotřebitelé) v EU. Okecají to, že jde o o útok Ruska proti jejich slavné demokracii.

Reálné varování

Pro Moskvu je řešením omezit dodávky do EU na pouze striktně dojednaný objem plynu, protože Moskva vysvětluje, že Gazprom upřednostňuje domácí spotřebu v Rusku před vývozem plynu do zahraničí, a čekat.

Pokud koncem prosince třeba v Asia Times psali, že tlak na Německo roste, protože jeho nouzové rezervy poprvé za poslední roky klesly na "historicky nejnižší úroveň" pod 60%, informaci lze číst i obráceně.

Podle protiruských hysteriků na nouzové přežití zimy to bude stačit, pokud se podaří zajistit nouzové dodávky i mimo Rusko. Jde o kalkulaci, na kterou doplatí euro - lidé tam dole…

Znamená to, že USA jako motor eskalace druhé studené války, tuto válku zvedly o další pomyslnou příčku. I proto, že Washington chce, aby Ukrajina byla i nadále příjemcem tranzitního poplatku ve výši více než 1 miliardy dolarů ročně.

„To znamená, že zatímco Amerika systematicky pracuje na přeměně Ukrajiny na protiruský stát, očekává, že Moskva bude nadále dotovat ukrajinskou ekonomiku… A konečně USA doufají, že proniknou na lukrativní evropský trh se svým vlastním vývozem břidlicového plynu. Z dlouhodobého hlediska USA chtějí, aby Evropa byla závislá na jejich vývozu energie, stejně jako Severoatlantická aliance je jejich zajatcem v oblasti vývozu zbraní. Nová německá vláda vstoupila do americké pasti…“, píše MK Bhadrakumar, bývalý indický diplomat koncem roku v Asia Times.

Rusko má páku, EU jenom žvásty


V ruském tisku se již delší dobu dumá o tom, že EU je banda chcípáků, vykašlat se na ně, protože ruský plyn může jít do Číny místo do Evropy.

Na pozadí sporů kolem Nord Stream 2 byla touha Ruska a Číny zdvojnásobit dodávky surovin do Asie ponechána téměř bez povšimnutí. Podobně o tom dumali i začátkem ledna v britské vydání Telegraphu. Západní experti se domnívají, že realizace projektu plynovodu Síla Sibiře-2 přes Mongolsko zvýší ruské příležitosti na světových trzích a nepříjemně ovlivní energetickou nezávislost Evropy.

Plynovod o délce asi 960 km bude jakýmsi pokračováním ruského plynovodu "Síla Sibiře" s kapacitou 50 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Plyn do Číny teče z polí na východní Sibiři, ale nový plynovod může být napojen též na podloží v oblasti Jamal, které také zásobuje Evropu. To ohrozí dodávky do Evropy, a přestože Moskva má dostatek zdrojů k uspokojení EU i Číny, může upřednostňovat kupce, který zaplatí vyšší cenu za plyn. Nebo cena nemusí být lepší než z EU, ale méně plynu pro EU bude plynovým trestem za politickou euro blbost.


Evropská média spojují projekt výstavby nového plynovodu do Číny s vyhlídkami na certifikaci plynovodu Nord Stream 2. Ale situace je pro západní kšeftaře ještě horší.

Ruští experti považují plyn za účelnou hračku. „Vznik Síly Sibiře-2 nebude příliš dobrou zprávou pro takzvaný volný trh s plynem, směnný obchod s jeho nepředvídatelností a nafouknutými cenami a Gazprom obdrží dodatečnou podporu pro svou politiku dlouhodobých smluv," věští Vasilij Koltasov, vedoucí Centra pro ekonomický výzkum při Institutu globalizace a sociálních hnutí.

A podle Koltasova budou potrestány i USA, protože více plynu z Ruska znamená, že Čína se začne stále více odpoutávat od dodávek po moři.

Sníží se závislost Číny na námořních trasách a na zkapalněném plynu z USA a z oblasti Perského zálivu. Tím se i sníží význam kocábek US NAVY, které by mohly blokovat dovoz plynu do Číny.



Američané přehlédli důležitý fakt

Plánované datum zahájení výstavby plynovodu je 2024 a spuštěn má být v roce 2030. Ale vzhledem ke stále stupňující se konfrontaci s USA a jejich sluhy z NATO a EU bude výstavba možná dokončena o rok dříve.

Plynovod vedoucí přes Mongolsko zlevní a zrychlí výstavbu. V prosinci 2021 mongolské úřady oznámily, že Ruská federace a Mongolsko přecházejí do fáze návrhu plynovodu.

Tranzit přes Mongolsko pomůže oživit hlavní město Ulánbátar plynovou energií. Z Mongolska poteče plyn do hustě obydlených oblastí severovýchodní a střední Číny. Ruské úřady oznámily, že plyn bude získáván z  Irkutské oblasti a Krasnojarského území, ale také z rezervních polí Jamalu.

Američané v tlaku na Rusko pomocí plynu přehlédli důležitý fakt, že plyn je již dávno součástí neviditelné plynové války, kterou dosud Rusko drželo v záloze.

Ruská plynová úderná armáda je dosud v záloze, v první linii je uhelná armáda plně zásobující energií ruské vnitrozemí. Plyn je určen pro údernou armádu na export, a proto pouze 11 z 83 ruských správních obvodů je plně připojeno k síti plynovodů.

„Nejlepším způsobem, jak snížit emise oxidu uhličitého pro Čínu, je nahradit uhlí zemním plynem," dumá Vitaly Gromadin, správce aktiv v BCS World of Investments. Ale již nedodává, že zároveň dojde k plynovému oslabení EU, a v návaznosti na to, teprve potom bude rozšiřována síť plynu i v nekonečných prostorech Ruské federace. Ruští úředníci s neskrývanou jízlivostí to budou komentovat, že tím chtějí také snížit emise oxidu uhličitého, aby byli svatě zelení.

A k tomu prognóza od rozumných nepolitiků ze Západu, že vliv Ruska na globální trh s energií se bude i nadále zvyšovat, jak stádo blbečků, jako třeba Němci, odstaví jaderné elektrárny, budou odstavovány i uhelné elektrárny a ruská plynová úderná armáda bude v kurzu z holé nutnosti.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif