Roček: Prigožinova mrtvola je už k mání

zprávy

Večer 23. srpna havarovalo letadlo Embraer Legacy i se zakladatelem Vagnerovy SVS Prigožinem. Na identifikaci mrtvol z letadla bude stačit jeden den.

Roček: Prigožinova mrtvola je už k mání
František Roček, publicista
25. srpna 2023 - 03:20

Jenom pro pořádek: Užívá se pojmenování wagnerovci, vagnerovci nebo přezdívky „muzikanti“.

Mrtvolný optimismus

Z politického hlediska zazněla optimistická zpráva: Identifikace těl bude trvat asi jenom jeden den. Mrtvé budou identifikovat příbuzní. Bude jisté, zda mezi mrtvými je i Prigožin, uvádí publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Znamená to, že těla obětí asi nebyla totálně poničena požárem. Mohlo k tomu dojít proto, že trosky letadla byly po nárazu rozptýleny. Hlavní části letadla jsou několik kilometrů od nalezených trosek ocasní části. (www.kp.ru/daily/27546/4813188/)

Nasvědčují tomu i videa z webu z havárie vagnerovského tryskáče. Letadlo vysoko na obloze náhle začalo padat a zanechávalo za sebou kouřovou stopu. Těsně před dopadem se tryskáč otočil ocasem vzhůru nohama a poté havaroval.

Zpráva je optimistická proto, že bylo nalezeno všech 10 těl. Mohou být identifikována, takže se brzy ukáže, že skutečně Prigožin je mrtvý. Pozitivní identifikace by zamezila vzniku různých legend na téma, že někde žije ve skrytu. Podobné zvěsti panovaly mezi notorickými fanoušky Elvise Arona Presleyho nebo Bruce Lee.

A příbuzní budou mít jistotu, že podle podmínek ruského pojištění mohou počítat s odškodněním ve výši až 2,025 milionu rublů.

Otázka víry a výroby legend

Ať dopadne šetření havárie jakkoliv, objeví se legenda „O utrpení a úkladné smrti statečného bojovníka Prigožina“. Bude mít řadu filiací (verzí).

Legenda o utrpení a úkladné smrti bude ukázkou novodobé tvorby prastarého literárního útvaru – legendy. Podobně jako jiné pohádkové příběhy projde během týdnů a měsíců zajímavým vývojem. Prvolegenda (Legenda A) z týdne, kdy došlo k havárii, představuje první neumělý nástin legendárního příběhu.  Historicky druhá legenda bude aktuálním politickým obviňováním, kdo mohl tryskáč sundat z oblohy. A budou následovat další.

Uplyne řada let, než v poklidu pracovny vědci srovnají všechny filiace legendy, najdou tu, která je dějově nejkompaktnější a představuje souvislou dějovou kostru pro srovnání různých verzí legendy. Píšeme o filiacích legendy, čili porovnáváme, jak se jednotlivé varianty legendy na sebe postupně nabalovaly a vytvářely stále novější, a tudíž i pestřejší, verze legendy.
(Poznámka: Tuto metodu autor článku použil při hledání zdrojů a mechanismů přiblbého aktivistického a cikánského humbuku, kdy v roce 1993 žalovala cikánská rodina Červeňákových město Ústí nad Labem za činy, které měly vést k násilnému vyhnání občanů Červeňákovců z jejich bytů v Předlicích. Podle vyšetřování okresní prokuratury a později i státního zastupitelství, nebyly tyto činy nikdy spáchány. Přitom byly neexistující činy součástí žalob z let 1993 a 1996. Justici trvalo 10 let, než bylo lhaní Červeňákových smeteno ze stolu. Aktivistické nesmysly vytvořily Legendu o utrpení rodiny Červeňákových.)

Již během prvního dne po havárii byly vypoceny analýzy a komentáře téměř o ničem - rozkošné zárodky několika filiací  legend. Mají jedno společné: Vytvořili jenom politické vibrace.


Bouchla bomba, byl sestřelen nebo co?

Vesele se internetově dumá zda v letadla bouchla načasovaná bombička nebo státní zloduchové vystřelili proti letadlu protiletadlové rakety. Bomba? Proč ne, uvidíme. Rakety? Kdo by riskoval za dobré viditelnosti vystřelit na letadlo rakety v obydlené oblasti.

Havárie způsobila rozruch v ruských internetových médiích a kanálech Telegram. Autoři v závislosti na jejich postoji k Prigožinovi, se radují nebo truchlí a dumají o tom, kdo by ho mohl odstranit. Příznivci SVS vidí v incidentu především machinace armády nebo zahraniční stopu.

Zatím jen málo lidí věří, že Prigožin zemřel. Je známý svou láskou k pobuřujícímu chování a nečekaným činům, takže jak jeho nepřátelé, tak sympatizanti mají tendenci věřit, že havárie letadla může být zástěrkou pro simulaci jeho smrti.

Zprávy o smrti Prigožina se objevily více než jednou. Když se v říjnu 2019 v Demokratické republice Kongo zřítilo nákladní letadlo An-72 s osmi lidmi na palubě, bylo oznámeno, že mezi nimi byl i on. V roce 2022 média oznámila, že Prigožin mohl zemřít v Luhanské oblasti.

Situace kolem Prigožina se v poslední době zůstávala napjatou - prý někteří z bývalých vůdců Wagnera lákají své bývalé spolupracovníky do alternativních společností. Pozice jeho nepřátel na ministerstvu obrany se ukázaly jako neotřesitelné.

Po odjezdu do Běloruska se Prigožin dlouho neozval, ale potom zveřejnil novou videozprávu o obnovení náboru do SVS pro práci v Africe.

V čechůnských novinách jsem objevil perlu, že Prigožin se vrátil z Afriky, protože se obával nahrazení jeho žoldnéřské skupiny novým vojenským útvarem vytvářeným ruskou rozvědkou GRU. Podle investigativní skupiny Bellingcat velí tomuto útvaru Andrej Averjanov, který je spojován s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích.

Věřit tomu? Kdo ví, co se děje. V knize, která ještě čeká na vydání (Jaroslav Doubrava, Studená válka 3.0 s podtitulkem Nejen o americko - ruské válce na Ukrajině) v kapitole „6.2. Informační exploze ničeho aneb Bellingcat úřaduje“ Doubrava uvádí:
„…V kauze Vrbětice mezi zdroje víry, že za výbuchy jsou Rusové, patří BIS a třeba i Bellingcat. Anglická verze wikipedie o fenoménu Bellingcat píše jako více méně účelové organizaci západních tajných služeb s vazbou na CIA: „Podle Foreign Policy byla práce Bellingcatu pro zpravodajskou komunitu Spojených států cenná, protože transparentní vyšetřovací proces Bellingcatu ztěžoval Rusku popírání různých činů, které Bellingcat odhalil. U zpravodajských služeb USA vždy existovalo dilema mezi vymezením ruské odpovědnosti za nesprávné jednání, aniž by byly ohroženy zdroje a metody; Díky transparentnímu procesu společnosti Bellingcat není nutné, aby americké zpravodajské služby určovaly (jak došly) k ruskému provinění… diplomat ve výslužbě, který pracoval jako náměstek ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti za bývalého prezidenta George W. Bushe, uvedl, že „… Výhodou Bellingcatu, je, že nemusíte mít (uvádět) zdroje...“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Policy)

„Transparentní vyšetřovací proces Bellingcatu“ znamená, že tajné služby mohly poskytnout „spolupracovníkům“ účelové informace a vodítka pro nalezení dalších detailních informací jedním určitým směrem, aniž by „to“ oficiálně vyšetřovaly západní tajné služby, resp. CIA.

Zjištění kolem ruských agentů v kauze Vrbětic byla jako by z civilního prostředí a podpořila „podezření“ tajných služeb. V investigativním Bellingcatu se zaměřují na regiony a státy, které jsou v hledáčku západních tajných služeb…“

Co k hodnověrnosti Bellingcatu dodat?

Dodatek č.1.
Uvádělo se, že havarované letadlo patřilo Vagnerově skupině SVS. Tryskáč byl pod správou společnosti "MNT-Aero" existující od roku 2006. Zabývá se pronájmem a leasingem letadel a letecké techniky, opravami strojů a zařízení, též leteckou osobní dopravou. Zakladatelem a generálním ředitelem společnosti MNT-Aero LLC je moskevská podnikatelka Olga Gubareva. Dáma je v balíku. Sedí si na milionech…

Dodatek č.2.


Hlavní fakta biografie Jevgenije Prigožina

Jevgenij Prigožin se narodil 1. června 1961 v Leningradu. Zde absolvoval sportovní internátní školu č. 62. Nevlastní otec Victor Zharkoy, který pracoval jako lyžařský instruktor, vedl dítě sportu. Vysokoškolské vzdělání již nebylo spojeno s tělesnou výchovou - po škole vstoupil Prigogine do Leningradského chemického a farmaceutického institutu, kde studoval na farmaceuta-lékárníka.

Za katrem
Ve věku 18 let byl postaven před soud: v listopadu 1979 odsoudil Lidový soud okresu Kuibyshev v Leningradu Prigožina k 2,5 roku podmíněného odnětí svobody za krádež. O dva roky později, v roce 1981, odsoudil Ždanovský lidový okresní soud v Leningradu Prigožina ke 13 letům vězení na základě nových obvinění z krádeže, podvodu, účasti nezletilého na trestné činnosti a loupeže. V roce 1988 byl Prigožin propuštěn na základě amnestie.

Trochu jídla nezaškodí
V 90. letech se začal věnovat cateringu. Nejprve prodával párky v rohlíku, pak si otevřel bar-shop "Wine Club". V roce 1997 vytvořil plovoucí restauraci New Island. Nový ostrov byl po mnoho let nejdražší a nejmódnější restaurací v Petrohradě. Např. v roce 1999 tam premiér Stěpašin přivedl manažera MMF Michela Camdessuse. Na počátku roku 2000 se v jednom z jeho zařízení haute cuisine konalo setkání vůdců Ruska a Francie.

Tučný byznys
V roce 1996 založil společnost Concord, pozdější obchodní impérium. Concord měl stavební oddělení, které obdrželo smlouvy na výstavbu bytových a sportovních zařízení v Petrohradě. Za pár let se potravinářská část Concordu stala dodavatelem potravin pro ruskou armádu, stejně jako pro školy v Moskvě a Petrohradě. Novinář Dmitrij Kiselev nedávno zjistil, že společnost obdržela od státu na základě smluv 858 miliard rublů.

Mediální imperium
Od roku 2013 začal Prigožin vytvářet vlastní mediální impérium a vlastnil různá online média: "Federal News Agency", "Politics Today", "Economics Today" a "People's News". Všechny byly po červnové vzpouře uzavřeny.

V únoru 2023 podnikatel uvedl, že přišel s agenturou pro výzkum internetu. "Vytvořil jsem ji, dlouho jsem ji řídil. Byla vytvořena, aby chránila ruský informační prostor před hrubou agresivní propagandou protiruských tezí ze Západu," řekl Prigožin.

Vagnerovci v akci
Zhruba kolem roku 2014 má soukromou vojenskou společnost. Média informovala, že bojovníci Vagnerovy SVS trénují na jednom z cvičišť na území Krasnodaru.

USA a Evropská unie oznámily akce Vagnerovy SVS v Libyi, Středoafrické republice, Súdánu, Mosambiku a Mali. "Hudebníci" hráli v Sýrii významnou roli - za tyto akce jim byla udělena státní ocenění.

Po zahájení speciální operace na Ukrajině se do bojů zapojila Vagnerova SVS. Žoldnéři dosáhli velkého úspěchu na frontě. Zejména osvobodili Bachmut.

V červnu Vladimir Putin odhalil ministerstvu financí, kolik stojí služby SVS pro zvláštní operaci státní pokladnu:
"Jen od května 2022 do května 2023 stát zaplatil Wagnerovi 86 miliard 262 milionů rublů na platy bojovníků a motivační platby," uvedl prezident. - V průběhu roku majitel společnosti Concord prostřednictvím Voentorgu obdržel, vydělal od státu, dodával potraviny a poskytoval stravovací služby v armádě, 80 miliard rublů.

Vzpoura
Večer 23. června Prigožin řekl, že ruská armáda údajně zaútočila na tábor Vagnerovy SVS, v důsledku čehož "zemřelo obrovské množství bojovníků". Obvinil z toho "vojenské vedení" a slíbil odpověď. Ministerstvo obrany všechna obvinění popřelo.

SVS pochodovaly do Rostova na Donu. První kolona v Rostově zablokovala velitelství Jižního vojenského okruhu. Druhý – s kolonou vozidel, s tanky na přívěsech a vlastní protivzdušnou obranou - se vydal do Moskvy. 200 kilometrů od hlavního města se pohyb žoldáků zastavil a vrátili se na základny. 27. června byl případ ozbrojeného povstání uzavřen.

Po vzpouře
Kreml oznámil, že 29. června se podnikatel spolu se žoldnéřskými důstojníky setkal s Vladimirem Putinem.

Po uzavření prigodžinovských médií se počet jeho nových videí a fotografií na internetu výrazně snížil. První video se objevilo až 21. srpna. Prigožin na pozadí pouště řekl, co dělá Rusko velkým na všech kontinentech a Afriku ještě svobodnější".

Po ozbrojeném povstání byl prohledán Prigožinův přepychový dům. Vyšetřovatelé našli slavnostní sako podnikatele plné  státních vyznamenání.

Obdržel tyto lesklé hračky:
  • hvězda Hrdiny Ruska
  • hvězda Hrdiny DLR
  • hvězda hrdiny LLR
  • Řád za zásluhy o vlast, IV. stupeň
  • Řád Alexandra Něvského
  • dva řády odvahy
  • Řád za vojenské zásluhy
  • Řád přátelství
  • medaile Řádu za zásluhy o vlast, I. a II. stupeň
  • Medaile "Za navrácení Krymu"
S využitím www.kp.ru/daily/27546/4813165/

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif