Trump dal Evropě ultimátum ohledně pomoci Ukrajině!

zprávy

Americký prezident Donald Trump novinářům řekl, že zablokuje přidělování pomoci Ukrajině, dokud nezačnou přispívat Evropa a další země.

Trump dal Evropě ultimátum ohledně pomoci Ukrajině!
Donald Trump, prezident USA
25. září 2019 - 11:04

„Nedělají to. Pouze Spojené státy. Dáváme velké množství peněz a já se ptám: z jakého důvodu?" řekl americký vůdce v sídle OSN.

Deník Washington Post předtím citoval vysoké úředníky americké administrativy a uvedl, že Trump pověřil jednáním šéfa aparátu Bílého domu Mika Mulvaneye, aby dočasně blokoval přidělení přibližně 400 milionů dolarů Kyjevu na vojenskou pomoc kvůli vysoké míře korupce na Ukrajině.

Prezidentův příkaz byl podle úředníků přijat ministerstvem zahraničí a Pentagonem v polovině července, zhruba týden před telefonickým rozhovorem s Trumpem s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským.

Podle publikace Trump pochybuje o potřebě přidělit tyto prostředky a chce podrobněji zjistit, zda by měl Washington utratit peníze.


Agentura Reuters dříve uvedla, že republikánský senátor Ron Johnson během návštěvy Ukrajiny ujistil místní úřady, že obě strany zastoupené v Kongresu jsou připraveny obnovit vojenskou pomoc, pokud ji prezident zablokuje.

Podle Johnsona diskutoval o této situaci s hlavou státu a Trump řekl, že evropské země by se měly o Ukrajinu starat, protože je „na jejich dvorku“.

Podle některých pozorovatelů včak EU financovala Kyjev mnohem více, než Spojené státy a proto podle nich se prostě Trumpovi již nechce do Ukrajinu vkládat další peníze. Patrně ho neuspokojuje nejen postoj ukrajinského prezidenta s jeho neochotou pustit se do případu „Baiden“, ale v celkovém rámci jde Trumpovi o větší podíl financování Evropy NATO a dalších projektů.

(kou, prvnizpravy.cz, washingtonpost.com, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif