Ukrajina odmítla smlouvu na plyn s Gazpromem, plyn dostane z EU?

zprávy

Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Viktor Suslov uvedl, že vláda a prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij udělal hrubé chyby, které vedou ke složité situaci v Kyjevě v plynárenství.

Ukrajina odmítla smlouvu na plyn s Gazpromem, plyn dostane z EU?
Viktor Suslov, Bývalý ukrajinský ministr hospodářství
19. září 2021 - 09:01

V tuto chvíli Ukrajina nemá dlouhodobou smlouvu na ruský plyn, a tak je Kyjev nucen jej koupit za tržní ceny, které dosahují 1 000 dolarů za 1 000 metrů krychlových. poznamenal Suslov.

Podle jeho názoru je současná situace důsledkem nízké kompetence ukrajinského „Naftogazu“ a vlády.

„Nyní by s námi mohlo být vše v pořádku, nebýt hrubých chyb, kterých se v plynové politice dopouštěli, protože Zelenskij v tom pokračoval. Pamatujete si jeho prohlášení, že „nemůžeme nakupovat ruský plyn, protože je nejsmrdutější na světě“?, uvedl bývalý ministr v rozhovoru pro „První nezávislý televizní kanál“.

Zelenskij 31. srpna označil ruský plyn za nejšpinavější na světě „kvůli výrazným emisím metanu při výrobě a přepravě a také kvůli korupci, vydírání a manipulaci“.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se později vyjádřil k prohlášení prezidenta Ukrajiny. Podle něj v současné době ukrajinští kolegové „praktikují nějaký druh verbálního balancování“.


Ukrajinský poslanec k odmítnutí smlouvy s „Gazpromem“

Ukrajina odmítla přímou smlouvu s Gazpromem tváří v tvář rekordním cenám směnného plynu a ocitla se v nevýhodné pozici, řekl Oleksij Kučerenko, zástupce Nejvyšší rady ze strany Baťkivščyna.

„Bohužel jsme se postavili proti. A v této situaci nevylučuji, že v závislosti na teplotě v zimě v prosinci až lednu může nastat situace, kdy nebude dostatek plynu, “ řekl Kučerenko ve vysílání Prvního nezávislého televizního kanálu.

Ukrajina podle něj možná bude muset nastolit otázku uzavření přímé smlouvy s Gazpromem.

Poznamenal také, že Ukrajina bude pravděpodobně čelit problémům v oblasti výroby elektřiny.

(rp,prvnizpravy.cz, rt, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif