USA již přiznávají: Vládní Afghánistán se hroutí

zprávy

Severoameričané, resp. jejich politikusové, se snažili být optimističtí na téma odchod jejich vojenských gážistů z Afghánistánu. Ale v posledních týdnech konečně USA začínají uznávat, že Taliban již léta postupně přebírá v Afghánistánu moc.

USA již přiznávají: Vládní Afghánistán se hroutí
Afghánistán: Děti se samopaly
4. června 2021 - 07:20

USA potichu uzavřely s Talibánem loni dohodu o klidném odchodu USA z Afghánistánu. Bojovníci Talibanu chrání západní vojenské základny v Afghánistánu před útoky soupeřících nebo příliš militantních islamistických skupin již více než rok, uvádí publicista František Roček.

Tajná dohoda v praxi

Byla o tom sepsána tajná příloha smlouvy o stažení US-manů, řekli agentuře Reuters tři západní představitelé, kteří o dohodě vědí. Bylo prý dohodnuto vytvoření „ochranného kruhu Talibanu". Proto nedošlo k žádnému boji Severoameričanů s Talibanem, ale pouze k izolovaným útokům na americké základny.

Taliban místo útoků na síly USA zesílil útoky na afghánské vládní síly a počet civilních obětí prudce narůstá. Dva západní představitelé uvedli, že Washington přijal nabídku Talibanu chránit západní vojenské základny před útoky Islámského státu. Již dříve Taliban sděloval informace o pozicích Islámského státu, aby jejich konkurenci severoamerické letouny bombardovaly. Taliban představuje menší zlo než doslova šílený Islámský stát.


Západní představitelé též uvedli, že Taliban chce ukázat svou schopnost kontrolovat vzpurnější frakce svého hnutí, jako je síť Haqqani, která se často řídí příliš hysterickou agendou, ačkoli její vůdce Sirajuddin Haqqani je druhým nejvyšším velitelem Talibanu.

Západní bezpečnostní zdroj v Kábulu uvedl, že Talibanci dodrželi svou část dohody. „Taliban rychle zareagoval i na menší útoky sítě Haqqani a bojovníků Islámského státu kolem základen," řekl. Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid ani USA to nekomentují.

Pláč Pentagonu


Ve středu 2. června tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby nenápadně pohřbil naději, že budou aktivně podporovány tzv. prozápadní vládní afghánské síly. Uvedl: „V současné době bude podpora afghánských národních bezpečnostních a obranných sil po stažení (vojáků) zaměřena převážně na poskytování finančních prostředků a určitou logistickou podporou  – například údržbu letadel."

V souvislosti s tím Pentagon požádal o vojenskou pomoc Afghánistánu ve výši 3,3 miliardy dolarů, což je o 300 milionů dolarů více, než daly USA Afghánistánu v minulém fiskálním roce. Bradley Bowman, expert v oblasti obrany se znalostmi situace v Afghánistánu, to považuje za marné. Uvedl, že finanční a logistická podpora afghánské vlády a bezpečnostních sil je „důležitá", ale pravděpodobně „nedostatečná k tomu, aby se zabránilo katastrofě v Afghánistánu po stažení amerických a dalších mezinárodních sil".

Proroctví


K tomu není od věci připomenout, že již v roce 2017 jsem v knize „Bombardovat nemocnice je normální“ napsal: „…Padne kolem roku 2020 prozápadní vláda v Afghánistánu? Autor knihy to předpokládá. Otázkou je, zda tento stav lze zpomalit. Vyslání posil … může prodloužit přežívání současné afghánské vlády za rok 2020.

Proroctví se naplnilo.
Poslední „oficiální“ voják USA opustí Afghánistán v září 2021. Potají zůstanou v Afghánistánu ještě žoldáci placení agenturou CIA.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif