V Británii upozornili na vývoz ukrajinského neonacismu na Západ

zprávy

Londýnské Centrum pro potírání digitální nenávisti (CCDH) představilo zprávu, ve které je Ukrajina označována za jedno z center šíření neonacistické ideologie.

V Británii upozornili na vývoz ukrajinského neonacismu na Západ
Ilustrační foto
29. listopadu 2020 - 04:20

Zpráva popisuje využití Facebooku k mezinárodní koordinaci neonacistů. Současně se jádro této činnosti označuje prapor ukrajinských nacionalistů „Azov“ a teroristická organizace Misanthropic Division.

„Obě skupiny se snaží exportovat svou ideologii do západních zemí, získat tam své následovníky a podněcovat násilí," uvádí se ve zprávě. Odborníci poznamenali, že neonacistická polovojenská formace „Azov“ aktivně získává americké pravicové radikály z hnutí Rise Above a ovlivňuje britské extremisty.

Podle CCDH dodávají ukrajinští radikálové západním soukmenovcům nacistické symboly, literaturu a šíří své myšlenky. Autoři analýzy identifikovali celkem 61 pravicových radikálních účtů s publikem přibližně 112 tisíc uživatelů z různých zemí.


Šéf CCDH Imran Ahmed uvedl, že činitelů Facebooku byli upozorněni na aktivitu skupin, ale dosud je nezablokovali.

Dodejme, že Rusku bylo zahájeno trestní řízení proti militantům „Azov“ podle několika článků, mimo jiné za únosy, mučení a použití zakázaných prostředků a metod boje. Ve Spojených státech zazněly výzvy, aby radikály uznali teroristickou organizaci.

V posledních letech Ukrajina prosazuje politiku rehabilitace fašismu, země a její vedení glorifikuje myšlenky nacismu a jejich šíření naprosto ignoruje. Stejně tak i západní země, zvláště Evropská unie, která neustále přednáší o „evropských hodnotách“. V České republice byl velkým příznivcem vedení „Azova“ europoslanec Jaromír Štětina.

(kou, prvnizpravy.cz, filesurr.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif