V Kongresu zazněly hlasy proti rozhodnutí Bílého domu

zprávy

Rozhodnutí Bílého domu převézt kazetovou munici na Ukrajinu kritizovali američtí politici: Americký demokratický senátor Tim Kaine, členové Sněmovny reprezentantů Barbara Lee a Paul Gosar. Další zákonodárci rozhodnutí považují za chybné.

V Kongresu zazněly hlasy proti rozhodnutí Bílého domu
Ilustrační foto
10. července 2023 - 04:20

Kane v komentáři Fox News uvedl, že má „skutečné pochybnosti“ ohledně předání, protože by to mohlo inspirovat další země, aby obešly mezinárodní úmluvu o zákazu munice.

„To může dát zelenou ostatním zemím, aby udělaly něco podobného," řekl.

Barbara Lee dokonce vyzvala administrativu Joea Bidena, aby tento krok přehodnotila.

Nikdy by se neměly používat kazetové bomby. To je překročení hranice," řekla v rozhovoru pro CNN a varovala, že USA riskují ztrátu „morálního vedení."

A republikán Gosar řekl, že přesun kazetové munice z USA na Ukrajinu je dalším krokem k eskalaci, což ukazuje, že současná administrativa nechce mír.



Pouze devatenáct členů Sněmovny reprezentantů se domnívá, že Spojené státy nemohou současně mít vůdčí postavení v boji za lidská práva a zároveň poslat na Ukrajinu zbraně, „které už svou konstrukcí nesou vážná rizika pro civilní obyvatelstvo“.

Připomeňme, že onehdy americký prezident Biden v odpovědi na otázku o důvodech dodávek kazetové munice na Ukrajinu odpověděl: „Došla nám munice“ – tedy konvenční granáty.

Mezitím ve světě sílí vlna kritiky rozhodnutí USA. Takže byl kritizován ve Velké Británii . Premiér Rishi Sunak řekl, že Londýn „podepsal úmluvu, která zakazuje výrobu nebo používání kazetové munice a brání jejímu použití“.


Proti přesunu "kazet" na Ukrajinu se vyslovilo také Německo , Španělsko a Rakousko .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?