Jana Kašparová: Po Obamovi přijdou odboráři

V sobotu 16. května zaplní Hradčanské náměstí odborová demonstrace. Před nedávnem na tomto historickém místě americký prezident Barack Obama, charismatický vizionář, dával v Praze světu naději.

1. května 2009 - 07:00

V sobotu 16. května zaplní Hradčanské náměstí odborová demonstrace. Před nedávnem na tomto historickém místě americký prezident Barack Obama, charismatický vizionář, dával v Praze světu naději. Naděje je to nejdůležitější, co lidé v krizi potřebují. Bohužel, všechny narůstající neduhy světa se zkoncentrovaly právě teď a nikdo přesně neví jak účinně je léčit.

Lidé Obamovi věří, získal si je i tím, že cestu k léčbě vidí v pomoci lidem, kteří krizi nezavinili a měli by ji nejvíce odnést. A jakou naději našim občanům dávají čeští politici? Ti odstupující se stále snaží působit jako světáčtí suveréni, co něco znamenají, ale právě krize je v plné kráse odhaluje. Pseudonaděje, kterou českým zaměstnancům dodávají v nejnovější novele zákoníku práce, spočívá v tom, že když nepřistoupíte na naše podmínky, budete nezaměstnaní. A říkají tomu aktuální zpružnění pracovního trhu.

České odbory to naopak pravdivě pojmenovávají jako zneužití krize a těm politikům, kteří chtějí profitovat z cizího neštěstí, to hlasitě vzkážou na Hradčanském náměstí. Obamu si přišlo vyslechnout přes 30 tisíc lidí. Bude jich také tolik, kteří přijdou našim politikům a budoucím vládám naznačit, kudy může vést cesta do pekel sociální destabilizace? Proč jsou odbory opět po roce nuceny volit cestu veřejného protestu? Protože bohužel v této zemi nikdo neví, jaký zastáváte názor, pokud ho nenapíšete na transparent.

Přijměte pozvání na 16. května na Hradčanské náměstí.

Jana KAŠPAROVÁ,


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif