Zbořil: V Izraeli se ví na rozdíl od zástupců EU kdo osvobodil Osvětim

politika

<< VIDEO >> V Izraeli se ví kdo osvobodil Osvětim a nedovolí si nepozvat ruského prezidenta, tak jako se to stalo při evropských oslavách v Osvětimi, uvedl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Zbořil: V Izraeli se ví na rozdíl od zástupců EU kdo osvobodil Osvětim
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
25. ledna 2020 - 03:20

Tento týden si připomínáme 75.výročí osvobození Osvětimi, v Davosu probíhá tradiční Ekonomické fórum, kterého se zúčastnil americký prezident, ale i aktivistka Greta a v Berlíně proběhlo jednání o Libyi.

A co vy na to všechno pane Zbořile?

Tady bych nikomu nevěřil, sice se zúčastnění  schůzky v Berlínězavázali, že nebudou podporovat znepřátelené strany v libyjském konfliktu, ale přitom nikdo neřekl koho už podporoval, za kým stojí v tom konfliktu. Oni vlastně pro veřejnost neřekli jedinou důležitou informaci,“ upozorňuje v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Ekonomické fórum, Trump a Greta…

„Davoské fórum je předmětem úsměšků, nejen že tam přijel Donald Trump, ale i Greta, která dostala možnost pronést dva projevy. „Grétismus“ se stává PR téma,“ říká Zdeněk Zbořil.

Světový kongres v Izraeli…

„75.výročí osvobození Osvětimi se vzpomíná jako výročí spojené s masovým vyvražďováním Židů za 2.světové války. Ale i na to se už vrhl stín té podivně rozdělené Evropy. Naše komisařka Věra Jourová vehementně hájí nový způsob výkladu evropských dějin a upozornila nás na to, že některá země z ideologických důvodů je komolí. Ani si neuvědomuje, že do Osvětimi byli pozváni zástupci zemí, v kterých sice Židé byli obětí  holocaustu, ale dost často se vlády těchto zemí za války na organizování holocaustu podílely a je trošku zajímavé, že tam nebyl pozván prezident Ruské federace, která ten tábor osvobodila a naopak tam měla jet Angela Merkelová a pak se stane že ta evropská akce má podivné pozlátko důvěry, jako kdyby ty evropské země to neštěstí oslavovaly a musíme se obracet do Izraele , kde to má samozřejmě tu vážnost , kde si nedovolí nepozvat ruského prezidenta, nebudou si tam říkat kam zašantročit sochu maršála Koněva, tam se ví kdo Osvětim osvobozoval  a bez koho by těch obětí, obyvatel Evropy židovského původu bylo ještě mnohem víc , nezapomeňme, že v Osvětimi se plynovalo v říjnu, listopadu 1944 a že do koncentračních táborů se posílali lidi ještě v lednu 1945. Takže ta hra na výklad ději, kterou nám předvedla paní Jourová ta je nejen pozoruhodná, ale řekl bych, že i ona by se měla stydět,“ zdůraznil Zdeněk Zbořil.   

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.czfoto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif