Euro atakuje devítiměsíční maximum

byznys

Společná evropská měna tento týden atakovala devítiměsíční maxima, když se v závěru týdne dostala až nad hladinu 1,085 USD/EUR.

Euro atakuje devítiměsíční maximum
Ilustrační foto
14. ledna 2023 - 10:30

Data přicházející z eurozóny měnu podpořila. Francouzská listopadová průmyslová produkce překvapila výrazně ve směru nahoru, zásadně nezklamala ani ta německá, komentuje Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

USA dosáhnou dluhového stropu schváleného Kongresem příští čtvrtek, varovala ministryně financí Janet Yellenová a USA tak přestanou platit „své závazky“, pokud Kongres nezvýší dluhový limit


Za celou eurozónu pak průmysl meziměsíčně stoupl o 1 %. Pozitivně překvapil i německý HDP za celý loňský rok, který vzrostl o 1,9 %. To naznačuje, že v závěrečném čtvrtletí loňského roku ekonomika stagnovala, zatímco naše prognóza počítala s jejím mírným poklesem. Roste tak šance, že se Německo recesi nakonec vyhne. Na druhém břehu Atlantiku byla zveřejněna americká inflace za prosinec. Ta v prosinci poklesla na 6,5 % y/y z listopadových 7,1 % y/y. Zpomalení z 6 % y/y na 5,7 % y/y zaznamenala i jádrová inflace. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 %, za čímž stály hlavně ceny energií. Jádrové ceny v prosinci naopak vzrostly o 0,3 % m/m, tedy o 0,1 pb rychleji než v listopadu.  I přes zpomalování tempa tak inflační tlaky zůstávají robustní.



Kurz koruny se po celý týden držel poblíž historických maxim v pásmu 23,-24,05 CZK/EUR. Na sérii domácích dat i vystoupení zástupců České národní banky však nijak zásadně nereagoval. Z kraje týdne byl zveřejněn prosincový podíl nezaměstnaných osob. Ten sice vzrostl na 3,7 % z listopadových 3,5 %, tržní očekávání i naše předpověď byly nicméně ještě o desetinu vyšší .

Finální čísla národního účetnictví za Q3 22 potvrdila mezičtvrtletní pokles reálného HDP na -0,2 %. Data poukázala na schopnost firem přenášet zvýšené náklady na své koncové odběratele. Tuzemské spotřebitelské ceny v prosinci meziměsíčně stagnovaly, v meziročním vyjádření tak došlo ke zpomalení inflace z listopadových 16,2 % na 15,8 %. Ke zpomalení výrazně přispěly ceny pohonných hmot, které oproti listopadu klesly o více než 10 %.  To, že v důsledku silných cenových tlaků tuzemská spotřebitelská poptávka slábne, potvrdily listopadové maloobchodní tržby. Ty reálně klesly o 0,3 %. Shodně o 0,3 % m/m byly také nižší tržby v maloobchodě bez prodejů aut.  Sérii dat zakončila v pátek bilance běžného účtu za listopad, která skončila v deficitu ve výši 39,3 mld. CZK.

Pro Seznam Zprávy poskytla tento týden rozhovor viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, přičemž Jan Frait se vyjádřil pro zpravodajský server Newstream. Oba se shodli v tom, že snižování úrokových sazeb není zatím na pořadu dne. Finanční trhy nicméně na vyjádření příliš nereagovaly a ve svých cenách stále zahrnují očekávání snížení základní úrokové sazby o zhruba 170 bb v horizontu jednoho roku.

V regionu byla tento týden zveřejněna maďarská inflace. Ta sice překvapila ve směru dolů, když v meziměsíčním srovnání vrostla „pouze“ o 1,9 % m/m (trh počítal se 3 %), v meziročním srovnání je však stále na vysokých 24,5 %. O/N sazba tak podle našeho odhadu zůstane na stávajících 18 % nejméně do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Maďarský forint na zveřejněná data reagoval posílením k úrovni 396 HUF/EUR (z 398 HUF/EUR). Obchodování s polským zlotým bylo tento týden poklidné. Odehrávalo se převážně v pásmu 4,65-4,70 PLN/EUR. 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif