Regionálním měnám se dařilo, euro v mínusu

byznys

Událostí týdne bylo zasedání České národní banky. Ta ponechala úrokové sazby beze změny na 7 % tak, jak se očekávalo, přestože její nová prognóza indikovala zvýšení sazeb o 100 bb.

Regionálním měnám se dařilo, euro v mínusu
Ilustrační foto
6. listopadu 2022 - 10:40

Dle vyjádření guvernéra Aleše Michla většina bankovní rady preferuje stabilitu úrokových sazeb s tím, že vyšší mohou zůstat po delší období. My první snížení sazeb vidíme v srpnu 2023, komentuje Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

V intervencích bude ČNB dle vyjádření bankovní rady pokračovat. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3DB6Q7P. Z domácích dat byl zveřejněn výsledek HDP za Q3 a říjnový PMI. Obě statistiky zklamaly. Podle předběžného odhadu česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 %, po předchozím růstu o 0,5 % a ve druhém pololetí letošního roku si tak zřejmě projede mělkou recesí. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3fr4twv. Zhoršování kondice české ekonomiky potvrdil i říjnový PMI, který se propadl na nejnižší úroveň od května 2020 (41,7 bodu). Průzkum ukázal na další výrazný pokles nových zakázek v důsledku čehož firmy snižovaly objemy výroby.



Koruna na oznámení, že se úrokové sazby nemění a ČNB pokračuje ve využívání devizových intervencí jako nástroje ke snížení kurzové volatility, reagovala posílením k 24,46 CZK/EUR. Následně ještě mírně zpevnila směrem k 24,42 CZK/EUR. Zde se obchodovala i v pátek v odpoledních hodinách. Zisky si v průběhu týdne připisovaly i zbylé regionální měny. Polský zlotý v průběhu týdne zpevnil o 0,5 % na 4,69 PLN/EUR, maďarský forint pak dokonce o 1,7 % na 404 HUF/EUR. V ČNB v pátek proběhlo setkání s analytiky. Viceguvernérka Eva Zamrazilová zde potvrdila, že centrální banka bude zřejmě držet úrokové sazby na vyšších úrovních po delší období. Trh práce je dle jejich slov nyní přehřátý méně, benefit z vyšších sazeb považuje za limitovaný.

Společná evropská měna naopak oslabovala. Během týdne ztratila 1,8 % a v pátek se obchodovala za 0,98 USD/EUR. Klíčovou událostí bylo zasedání americké centrální banky, která zvedla jednomyslně úrokové sazby o 75 bb. Na následné tiskové konferenci J. Powell opakovaně uvedl, že uvažovaný vrchol úrokových sazeb vidí momentálně výše, než tomu bylo po posledním zasedání v září (dot plot tehdy ukazoval vrchol na 4,6 %). V pátek pozitivně překvapila data z amerického trhu práce, když počet nově vytvořených pracovních míst dosáhl 261 tisíc (trh očekával 195 tisíc). V eurozóně byla zveřejněna říjnová inflace, která v meziročním srovnání vyšplhala na 10,7 %. Díky lepší výkonnosti německé ekonomiky HDP eurozóny v Q3 stoupl o 0,2 % q/q.      

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif