Darmožrouti v komisích. Vávra o nové verzi slavnostní Ústavy

politika

Úspěšný český herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti na obranu svobody projevu Daniel Vávra okomentoval záměr Sněmovny vytvořit za miliony novou verzi slavnostní Ústavy. A taky napsal pár slov k k efektivnosti státu a jeho institucí. 

Darmožrouti v komisích. Vávra o nové verzi slavnostní Ústavy
Daniel Vávra (SOSP)
13. října 2023 - 07:22

„Sněmovna chce udělat novou verzi slavnostní Ústavy, protože ta stávající je nemoderní. Což je knížka, která má pár stránek. Míní na to vydat DVA MILIONY korun. Předpokládám, že k tomu je ještě potřeba připočíst do nákladů činnost všech těch darmožroutů co budou sedět v komisích, připravovat veřejnou soutěž a tak podobně. 

Já tedy jsem už pár knih připravoval. Ta poslední měla desítky stran textu a ilustrací a nikoliv pár stran textu, který už je napsaný. V zásadě jde o to udělat u knihaře hezké desky a nějaký typograf aby těch pár stránek hezky vysázel, nebo dokonce ručně napsal. I kdyby ty desky byly celý ze zlata a ten typograf bral 10.000 na hodinu a ten text byl vytisklej dřevotiskem na pergamen z pyramidy, tak ta věc nemůže KURVA stát dva miliony. 


Já bych dokonce řekl, že tohle zrovna je věc, která by měla být otázkou prestiže a kdybych byl knihař, klidně bych za možnost to dělat i zaplatil, protože to je nekonečně dobrá reklama. Kromě toho, to vůbec není potřeba, obzvlášť ne v době, kdy máme schodek 300 miliard.

Tolik k efektivnosti státu a jeho institucí. 

Kdyby stát provozoval stánek s párkama, stál by jeden párek 4000, byl by studenej, zkaženej, prasklej, smrdalavej a prodavač by měl ještě blbý kecy.

Nehledě na to, že už teď vidím jak to dopadne. Bude to dělat Najbrt, bude to v Green deal obalu z recyklovanejch pet flašek vytištění na eko papíru ze starejch krabic, napsaný místo Times Romanu Arialem Bold a titulek bude ÚSTAVA!!!!!!, přičemž k tomu bude rozepsaný na 15 stran co kterej vykřičník vyjadřuje. A schválně se tam vynechá Listina práv a svobod, protože už je vlastně nemáme.

Psali jsme:

Za starejch časů by byly desky vykládaný zlatem od předního českýho zlatníka, ilustroval by to Mikoláš Aleš zadara a Smetana by k tomu složil slavnostní skladbu," zakončil svůj příspěvek na facebooku Daniel Vávra. 

Zmizíkování historie… aneb milion sem, milion tam

Těmito slovy se k záměru Sněmovny vyjádřila později i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která ve svém krátkém komentáři popsala především skutečnost, jak lehce se necháváme připravovat o kousky své historie.

„Slavnostní podoba naší Ústavy, na kterou se skládá slib, je prý už nemoderní. Před příští inaugurací proto projde dokument proměnou. Pro připomenutí: Jde o tvrdé desky a několik listů papíru. Proběhne soutěž, a ta nová, údajně moderní podoba, nás přijde na 2.000.000,- Kč. Ale nejde jen o to… 

Za mnohonásobně fakticky dražší považuji to, že dnešní koalice takto lehce škrtne více jak 30 let historie dokumentu, na který skládali slib všichni dosavadní prezidenti od roku 1990. Nic jí není zkrátka svaté. Ani občanů se na tak symbolickou věc nezeptají. Prostě rozhodnou - a hotovo. Na podobných dokumentech bývá ale hodnotná právě jejich minulost…. Chcete-li, stáří… Historie… Ne nějaká pseudomodernost. Je tomu tak i u této Ústavy. 

Je mi proto z tohoto zmizíkování historie těmi "národními neznabohy" opravdu zle. Budu chtít vědět konkrétní jméno, které s tímto opravdu nedospělým nápadem přišlo. Vždy je někdo příliš aktivní na samém počátku. A tady je to zcela mimo logiku a zdravý rozum. Navíc v době, ve které bychom měli mít zcela jiné starosti," poznamenala k záměru Sněmovny na svém facebooku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. 


(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif