Desítky miliónů na Ukrajinu. O vlastní občany zájem není

politika

Česko darovalo Ukrajině od začátku konfliktu zdravotnický materiál za 85 milionů korun. Na pomoc poslalo lůžka, držáky na infuze, kolečková křesla, matrace, polštáře nebo obvazový materiál. Zásoby pro vlastní občany však nedoplnilo. 

Desítky miliónů na Ukrajinu. O vlastní občany zájem není
Ilustrační foto
29. listopadu 2022 - 13:02

Česko darovalo z rezerv Ukrajině od začátku konfliktu zdravotnický materiál za 85 milionů korun. Na pomoc poslalo lůžka, držáky na infuze, kolečková křesla, matrace, polštáře nebo obvazový materiál. Podle zjištění radiožurnálu však 950 palet odvezených zásob ale nedoplnilo. Českým lidem tak zůstávají jen oči pro pláč a prázdné peněženky.

Na Ukrajinu zamířily ze skladů Správy státních hmotných rezerv i stříkačky a jehly, které Česko v roce 2021 nakoupilo za téměř pět milionů z Číny kvůli pandemii covidu-19 a nevyužilo.

„Tam jsme posílali všechny naše zásoby, co jsme měli, které zbyly i z covidu, to znamená, museli jsme tam poslat i tyto integrované jehly a stříkačky,“ prohlásil předseda hmotných rezerv Pavel Švagr.


Odvezené zásoby ze státních rezerv správa nedoplnila. Muselo by ji o to požádat ministerstvo zdravotnictví. A to se podle Švagra nestalo.

Resort to přes svého mluvčího Ondřeje Jakoba odmítl komentovat.

„Jedná se o informace z krizového plánu ministerstva zdravotnictví, tedy o zvláštní skutečnosti. A proto je ministerstvo zdravotnictví nemůže poskytovat," řekl Jakob. 

Také jsme psali:

Kromě toho Česko Ukrajině darovalo také přes 90 tisíc balení léků za desítky milionů korun. A jaké je ponaučení? Ministerstvo si dělá co chce, a když se někdo domáhá relevantních odpovědí, je odbyt tím, že vlastně vše je "tajné a ve zvláštním režimu", tudíž pro běžného občana nedostupné. 

Také jsme psali:

Lidově řečeno, vesele si můžeme utrácet vaše peníze, ale na co, proč a kolik, do toho vám nic není. To je řízení státu pod taktovkou vládní a kdysi "pravicové" ODS, která se vždy chvástala tím, že umí dobře hospodařit a spravovat do posledního halíře veřejné finance. 

(fan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif