Fiala zuří. Odbory se podle něj chovají nezodpovědně

politika

Naštvaný premiér vystoupil kvůli pondělní stávce odborů. Vláda podle jeho slov učinila vše pro to, aby protesty odvrátila a odbory pokračují jen ve své konfrontační politice. Je to nezodpovědné a neodůvodněné, řekl premiér. 

Fiala zuří. Odbory se podle něj chovají nezodpovědně
Petr Fiala, premiér ČR
23. listopadu 2023 - 08:05

„Mohu k tomu jen říct, že odbory pokračují ve své konfrontační politice, kterou prakticky mají od nástupu naší vlády. Myslím, že to, co se chystá na pondělí, je nezodpovědné už jenom tím, že je do toho zapojeno školství,“ prohlásil premiér na brífinku po jednání vlády.

Fiala také zdůraznil, že právě školství je prioritou jeho vlády, kam investuje nemalé finanční prostředky. 

„Učitelům jsme garantovali jako jediné skupině tohoto typu zákonem 130 procent průměrné mzdy,“ připomněl šéf vládního kabinetu.

„Ministr školství Mikuláš Bek vedl jednání do poslední chvíle, stejně jako vedl jednání ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s odbory, s jejich reprezentanty, s reprezentanty různých zájmových skupin. Řada těch věcí, o kterých se ve veřejném prostoru mluví, byla ze strany naší vlády vyřešena,“ zastával se ministra školství premiér.



„Stávku, zvláště v oblasti školství, pokládám skutečně za neodůvodněnou. A nezodpovědnou,“ prohlásil premiér Petr Fiala.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministr školství bude s odbory jednat i nadále. Následně dodal, že očekává, že reálné mzdy porostou.

Psali jsme:

Do pondělní stávky 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí vyšší počet lidí, než je polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Do stávky se zapojí víc než polovina z 270 000 odborářů a odborářek z 31 svazů, které centrála zastřešuje.

Stávkou chtějí odbory také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Odmítají, aby ředitelé škol museli z peněz na platy hradit stonajícím zaměstnancům dávky v nemoci.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif