Fialův druhý pokus o zavedení vládního cenzora je tu

politika

Šéf vládního kabinetu Petr Fiala má nového poradce pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi. Vyvoleným je politolog z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor. 

Fialův druhý pokus o zavedení vládního cenzora je tu
Miloš Gregor, politolog
12. října 2023 - 13:52

„Miloš Gregor má v této oblasti bohaté zkušenosti, stojí například za projektem Zvol si info, a já věřím, že svoji znalost přenese do státní správy a pomůže tak se zvyšováním odolnosti naší společnosti proti působení dezinformací,“ uvedl pro server Seznam Zprávy premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že je potřeba čelit dezinformacím v bezpečnostně-zpravodajské rovině. Fiala dále zdůraznil, že potřeba zlepšit informační gramotnost lidí a posílit v této oblasti vzdělávání.

„Stát a další instituce přitom dělají v této oblasti mnoho, mám ale pocit, že je nutné tyto aktivity lépe koordinovat a také například jednat se zástupci provozovatelů sociálních sítí. Proto jsem se rozhodl do svého týmu poradců přizvat Miloše Gregora, který bude mít na starosti právě informační gramotnost,“ řekl dále premiér. 


„Mým hlavním úkolem bude na základě zahraničních zkušeností, dosavadní praxe, ale třeba i nejnovějších studií radit, jak by se mohla zlepšit odolnost větší části společnosti proti dezinformacím,“ prohlásil Miloš Gregor, který je spoluautorem knihy Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!.

Psali jsme:

Dezinformacím se v minulosti věnoval vládní zmocněnec Michal Klíma. Jeho pozici však vláda letos v únoru na velký nátlak nejen veřejnosti, ale i řady mediálních expertů, zrušila. Klímovu agendu poté převzal Fialův poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Na zveřejnění zareagovala Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) za svém veřejném facebookovém profilu.

„Novým poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi bude odborný asistent z katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Miloš Gregor, autor knihy o fake news. 

Před lety jsme měli možnost vidět jeho přednášku o dezinformacích na semináři Pravého břehu (dnes Institut Petra Fialy). K našemu údivu tam zastával konspirační teorii o tom, že za brexitem a zvolením Donalda Trumpa stály fake news. To jsme na akci ODS nečekali, asi už tenkrát měnila podstatu své látky.

Nemůžeme v této souvislosti nevzpomenout na výbornou sociologickou přednášku současného děkana FSS, Stanislava Balíka, o neomarximu na Letní škole Občanského institutu (z YouTube už bohužel zmizela). Projevem současného neomarxismu je totiž právě snaha o cenzuru a umlčování nepohodlných názorů pod záminkou boje s dezinformacemi," uvádí se v příspěvku SOSP. 

Ohlasy z opozice

„Hlavní dezinformátor Petr Fiala, který obelhal miliony lidí předvolebním slibem pětikoalice, že nebudou zvyšovat daně, bude posilovat boj z dezinformacemi. Tedy zavádět cenzuru a potlačování nepohodlných k vládě kritických opozičních názorů. Novým poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi se stane provládní politolog Miloš Gregor. Je to politická křeč zoufalého neschopného premiéra, který už neví, kudy kam," napsal na svém facebooku šéf druhé nejsilnější opoziční strany SPD Tomio Okamura. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: pravý břeh)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif