Názory lidí s jiným než provládním názorem nejsou vítany

politika

Společnost pro obranu svobody projevu připomněla výsledky svého průzkumu na téma cenzury v ČR, i na zákulisní nátlak našich provládních elit výsledky nezveřejňovat. A padlo i něco o předčasných volbách, které proběhly na Slovensku. 

Názory lidí s jiným než provládním názorem nejsou vítany
Ilustrační foto
12. října 2023 - 07:22

„Určitě si pamatujete, co se dělo, když jsme v březnu zveřejnili výsledky našeho exkluzivního reprezentativního průzkumu, z něhož vyplynulo několik znepokojivých věcí, z nichž nejvážnější je informace, že více než polovina Čechů se bojí otevřeně vyjádřit své názory a má pocit, že se vrací cenzura. 

Náš průzkum tehdy žádná mainstreamová média nepřevzala a neotiskla jej ani ČTK. Důvodem mělo být to, že nám průzkum neprováděla agentura pod sdružením SIMAR, ale agentura SANEP, která pod tímto sdružením není. Žádná agentura pod SIMARem nám ale průzkum vyhotovit nechtěla, takže se situace jinak řešit nedala. Úsměvné je, že SANEPu vyčítali přesně to, čeho se dopouštějí, a je nutno říct, že o nic méně často, i "správné" agentury, a to, že se občas ve výsledcích netrefila. Proběhly volby na Slovensku a jak je vidět z tabulky, nejpřesnější odhady přinášela agentura SANEP.



O tom, nakolik objektivní jsou průzkumy od agentur pod sdružením SIMAR, dokládá e-mail, který k nám před pár dny přišel ohledně praktik agentury STEM MARK. "Výzkum měl být na 7 minut o 'závažných současných politických otázkách'. Stačilo zaškrtnout ve druhé otázce, že jsou pro mě nepřijatelné strany současné vládní koalice a z výzkumu mě vyhodili, resp. mi poděkovali za vyplnění výzkumu." K závažným politickým otázkám se tedy lidé jiného smýšlení, než má vládní koalice, v tomto průzkumu vyjadřovat nemají.


Společnost se tak nemá šanci objektivně dozvědět názor celé společnosti na "závažné současné politické otázky". Frustrace lidí, jejíchž názory nejsou veřejně reflektovány, tak bude jen sílit. Výsledky našeho průzkumu ZDE," stojí ve zprávě Společnosti pro obranu svobody projevu. 

(dan, sosp.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?