I s Pavlem vyjde slunce zítra stejně jako dnes, míní Hašek

politika

Advokát a bývalý hejtman dvojnásobný Jihomoravského kraje Michal Hašek se ve svém komentáři zamyslel nad výsledkem druhého kola prezidentské volby a co to znamená pro občany České republiky. 

I s Pavlem vyjde slunce zítra stejně jako dnes, míní Hašek
Michal Hašek
29. ledna 2023 - 13:02

„Je dobojováno. Je jisté, že novým prezidentem republiky byl zvolen gen. Petr Pavel. Byl jsem požádán o komentář do médií, který sdílím i zde. A prosím všechny, ať už volili prezidenta Pavla nebo Andreje Babiše - chovejme se k sobě jako demokraté, respektujme výsledek demokratické volby (více jak 2.2 mil. hlasů pro AB neradno zlehčovat, podceňovat či ignorovat)," začal svůj komentář bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a zároveň nově zvolenému prezidentu republiky gen. Pavlovi poblahopřál.  

„Potřetí v historii ČR si svého prezidenta vybrali občané v přímé volbě  a výsledek každý skutečný demokrat bude respektovat. Kampaň byla místy bouřlivá a tvrdá, teď je na místě zklidnění. Prezident Pavel se ujme úřadu v těžké době, kdy nedaleko ČR zuří válka, kdy naše lidi trápí vysoka inflace, vysoké životní náklady spojené s cenami energií, bydlení či potravin, kdy 34 let po sametové revoluci začínají mít lidé obavu svobodně vyjádřit vlastní názor, aby nebyli vyhozeni z práce či dokonce kriminalizovaní. Jako voják má za sebou záchrannou misi v bývalé Jugoslávii, jako prezident má teď před sebou nejtěžší životní misi - bude muset ochránit celou naši zemi a všechny občany České republiky," napsal Hašek.


O několik hodin později ještě Hašek svůj komentář k výsledku prezidentské volby doplnil.

Hašek napsal, že generál Pavel nastoupil do čela státu v těžké domácí i zahraniční situaci, kdy slíbil komunikaci s vládou i opozicí. Podle Haška musíme vyčkat a teprve časem uvidíme, jak se mu to bude dařit. 

„Andrej Babiš prohrál, ale 2.4 mil hlasu pro něj je zároveň varováním premiéru Fialovi a jeho pětikoalici. Babiš má na čem stavět základ pro příští sněmovní volby, bude ovšem potřebovat spojence. Prozatím politické partnery v zásadě likvidoval tím, že jim průběžně vysával program a hlavně voliče, viz. ČSSD a KSČM a teď možná i SPD. Bude muset změnit přístup, jinak skončí sám s nulovým koaličním potenciálem," napsal dále Hašek.

A co podle Haška znamená výsledek voleb pro občany České republiky? 

Také jsme psali:

„Slunce zítra vyjde stejně jako dnes, ceny v obchodech se nesníží, inflace také ne. Podstatné bude, zda a jak bude nový prezident schopen nastolovat a prosazovat politickou agendu, jak nastaví komunikaci s premiérem, vládou, parlamentem, s občany. Zda bude schopen jít do střetu o věc, když půjde o zájem občanů a země," uzavřel svůj komentář Hašek s tím, že to vše zjistíme až po inauguraci prezidenta Pavla, tedy po začátku března. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif