Jak to bylo s nákupem vakcín? Už to leze ven

politika

Zatímco české Ministerstvo zdravotnictví rozjíždí kampaň, aby se lidé nechali přeočkovat další dávkou a údajně tak zabránili těžkému průběhu nemoci, na půdě Evropského parlamentu to vře. 

Jak to bylo s nákupem vakcín? Už to leze ven
Ursula von der Leyen
18. října 2022 - 10:30

A jak to vypadá, vakcína proti covidu padá na hlavu předsedkyni Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Už se vyšetřuje, ve hře jsou zatajované SMSky. Případem se zabývá úřad, který mj. zkoumá i možné praní špinavých peněz. 

Na půdě Evropského parlamentu i v jiných evropských orgánech se nyní řeší, jak byla vlastně objednávka na 1,8 miliardy dávek vakcín pro EU od firmy Pfizer vůbec dohodnutá. A hlavně, jakou roli v ní sehrála předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která komunikovala s šéfem Pfizeru před uzavřením kontraktu. Minulý týden před výborem vypovídala zástupkyně Pfizeru. A zaznělo mimoděk i to, zda firma testovala vakcíny na ochranu před přenosem nemoci.


V europarlamentu rozčarování každým dnem sílí. V září dle serveru Politico evropští auditoři zveřejnili zprávu, podle které nebyl při jednání s firmou Pfizer dodržen normální postup. U všech ostatních smluv o dodávkách vakcín v letech 2020 a 2021 jednání vedl tým složený ze zástupců Evropské komise a sedmi členských zemí, který pak své závěry prezentoval vakcinační radě, v níž seděli všichni zástupci zemí sedmadvacítky a dali svolení. U Pfizeru (jehož kontrakt byl nejvyšší, 1,8 miliardy dávek) však jednání vedla sama předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a výsledky prezentovala před vakcinační radou také sama. A plánované setkání odborných poradců, kteří měli diskutovat o vakcinační strategii na rok 2022, se vůbec neuskutečnilo.

A na rozdíl od ostatních kontraktů, Evropská komise odmítla poskytnout jakékoliv záznamy z diskusí s Pfizerem. Ať už zápis, jména expertů, dohodnuté podmínky nebo jakékoliv jiné důkazy. Auditoři uvedli, že žádali, ale od Evropské komise nedostali nic. Jeden z vedoucích auditorů se pro Politico vyjádřil, že to je „velice neobvyklé“ a že s takovým chováním od EK se normálně nesetkávají.

Také jsme psali:

Minulý rok přitom list New York Times zveřejnil zprávu, že před schválením dohody Ursula von der Leyenová komunikovala s šéfem Pfizeru Albertem Bourlou přes SMS zprávy. A když se úřad evropské ombudsmanky ptal na obsah těchto SMS zpráv, také nepochodil.

Proto také v pátek začal úřad evropského veřejného žalobce s prošetřováním nákupů vakcín. V působnosti úřadu je přitom vyšetřování podvodů, a to včetně korupce či praní špinavých peněz. Kdo je prošetřován nebo které kontrakty jsou v hledáčku, úřad neprozradil, nicméně zájem evropských auditorů, evropské ombudsmanky a načasování jsou nanejvýš výmluvné. Úřad také oznámil, že toto oznámení je mimořádné a přichází kvůli mimořádnému zájmu veřejnosti.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif