Je zle! Ohledně energetiky přišlo velmi nehezké varování

politika

S velkou obavou přihlíží minoritní akcionář ČEZu Michal Šnobr zastropování cen energií, které evropské země zvolily jako způsob částečného řešení mimořádné situace na trhu s elektřinou a plynem pro domácnosti a firmy. 

Je zle! Ohledně energetiky přišlo velmi nehezké varování
Milan Šnobr, energetický expert
28. listopadu 2022 - 13:02

Odborník na energetiku a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr, který je v posledních měsících hlasitým kritikem Fialovy vlády, jasně pojmenovává, kam se s naší, potažmo evropskou energetickou politikou, řítíme.

„Jsme ve větším průseru, než jsme si kdy mysleli,“ napsal Šnobr na sociální síti.

S velkou obavou Šnobr přihlíží zastropování cen energií, které evropské země zvolily jako způsob částečného řešení mimořádné situace na trhu s elektřinou a plynem pro domácnosti a firmy. 

„Když tak uvažuji o existenční úrovni stropů cen elektřiny pro domácnosti, firmy i průmysl, které nyní nastavují jednotlivé země EU, dochází mi jedno. Jsme ve větším průseru, než jsme si kdy mysleli. Co si politici v celé EU mysleli posledních patnáct let, že v energetice dělají?“ podivil se Šnobr.

Představa, že se v následujících deseti letech postaví v klasice cokoli tak levného, aby vyrábělo elektřinu výrazněji pod tyto stropy, je podle Šnobra scestná. 


„Inflace dávno pohltila i energetiku. My to ale nevíme, protože nic neděláme, kreslíme si fata morgány a dál žvaníme bez jakékoli odpovědnosti,“ napsal dále.

Šnobr dlouhodobě kritizuje premiéra pro jeho výroky i zestátňování části ČEZ. Politikům vyčítá, že jednají chaoticky a porušují zákony, například zákon o mimořádné dani (windfall tax) je podle jeho slov v přímém rozporu s nařízením EU.

Dále jsme psali:

„Je tam schované ‚dvojí‘ zdanění výrobců elektřiny, a to nařízení EU přímo vylučuje, protože říká, že v rámci energetiky se mimořádné zdanění nemůže týkat výrobců energií. Je to úplný blázinec. Jen co mimořádnou daň schválili, Ministerstvo průmyslu předložilo novelu energetického zákona, která zavádí cenové stropy, u nichž EU právě řekla, že se nesmějí kombinovat s mimořádným zdaněním,“ uvedl minoritní akcionář Michal Šnobr před nedávnem v rozhovoru pro CzechCrunch.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif