Koncesionářské poplatky by se měly zrušit, říká Gregor

politika

Koncesionářský televizní poplatek se od začátku roku 2025 pravděpodobně zvýší na 160 korun měsíčně a rozhlasový na 55 korun za měsíc. Poplatek by nově měli platit i lidé, kteří nevlastní televizi, protože je obsah dostupný na internetu.

Koncesionářské poplatky by se měly zrušit, říká Gregor
Matěj Gregor
13. září 2023 - 11:03

Pětikoaliční vláda Petra Fialy navrhuje, aby se od roku 2025 zvedly koncesionářské poplatky za Českou televizi a Český rozhlas. Podle Matěje Gregora by se ale naopak poplatky měly úplně zrušit a domnívá se, že koncesionářské poplatky jsou nesmyslné, protože ne všichni lidé veřejnoprávní média využívají. 

„Koncesionářské poplatky nedávají smysl. Platit máme jen za to, co využíváme,“ prohlásil předseda spolku Odchod.EU a zároveň předseda Svobodných v Moravskoslezském kraji Matěj Gregor. Obdobný názor jako on má řada našich občanů, osobností i politiků. 

„Co kdyby rovnou každý, kdo má řidičák, platil povinně dálniční známku, i když dálnici využívat nechce. Vždyť vjet tam přece může kdykoliv, ne?“ navrhl ironicky jeden z diskutujících.


I další se podivovali nad tím, že by někdo měl platit jen kvůli tomu, že by se případně mohl online dívat na ČT. „To, že něco můžu dělat, ještě neznamená, že to chci dělat nebo dělám, i když nechci. Bydlím vedle kliniky reprodukční medicíny, měl bych tedy platit poplatek za to, že si tam můžu dojít vyhonit do kelímku? Ne, počkat, zaplatím, až když si tam vyhonit opravdu půjdu,“ zaznělo dále v diskuzi.

„Nechci se dívat na žádný pořad ČT, není snad důvod za toto nekoukání navíc platit. Sleduji Netflix a platím. Tak to má být i s ČT. Kdo se chce koukat, ať za to zaplatí. Co zase ta vláda vymýšlí? Tahá z lidí peníze…,“ vyjádřil svůj názor ohledně poplatků lékař, bývalý komunální politik a olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert.  

Zazněl i názor, že je naprosto nepřípustné financovat manipulativní a nepravdivou ČT a ČRo. 

„Je nepřípustné, aby v době nejvyspělejších technologií byli občané pod nátlakem a výhrůžkami nuceni platit za jakýkoliv zdroj informací. Česká televize a Český rozhlas navíc nepublikují objektivní informace, mnohdy jsou manipulativní, či dokonce nepravdivé,“ napsala na sociální sítí X ekonomka a bývalá vysokoškolská pedagožka Radka Johnová.

Psali jsme:

„Nesouhlasím ani se zvýšením koncesionářského poplatku ČT a ČRo ani s rozšířením okruhu plátců skrze mobily a počítače. Nejsem přitom žádný skalní odpůrce ČT a ČRo, ovšem jejich zpravodajství a publicistiku (čest výjimkám) nepovažuji za kvalitní veřejnou službu, nýbrž v současném pojetí spíše za propagandu a prosazování těch “správných” či potlačování těch “špatných” narativů (strašné slovo).

Myslím, že systém poplatků by měl být opuštěn a nahrazen v rámci rozpočtového určení daní tak, že se média veřejné služby (ČT, ČRo) stanou jedním z příjemců daňových výnosů v zákonem definovaném podílu (dnes jsou jimi stát, kraje a obce).

Pro sichr by jejich koeficient nemohl být měněn každoročně, ale třeba jednou za x let či za naplnění dalších podmínek. Tím pádem odpadne závislost na té které aktuální vládě a obava z každoroční nutnosti leštit kliky," reagoval k věci advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zase ohledně úvah o zvýšení televizního a rozhlasového poplatku prohlásila, že je to nejen nesprávné a nemravné, ale hlavně trapné.

„Už neví kde brát, tak sahá k podobným krokům Je to nejenom nesprávné a nemravné, ale hlavně trapné. A hlavně - nelze to považovat za poplatek, ale de facto za "zdaňování vlastnictví" mobilů a notebooků. Ono je to teď bohužel standard, že se věci nějak nazývají, ale něco jiného jsou. I z pohledu práva to považuji za velmi sporné. Je otázka, kdyby to lidé neplatili, jak by stát uspěl při vymáhání," konstatovala senátorka Hamplová. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?