Konec vlády a předčasné volby? Havlíček vidí šanci

politika

Hnutí ANO se obrátí na Ústavní soud kvůli schválené novele, která upravuje mimo jiné předčasné odchody do důchodu. Pakliže by ústavní soudci návrhům vyhověli, znamenalo by to podle Karla Havlíčka (ANO) konec současné vlády a předčasné volby.

Konec vlády a předčasné volby? Havlíček vidí šanci
Karel Havlíček (ANO)
11. září 2023 - 09:03

Hnutí ANO se již dříve obrátilo na Ústavní soud v případě schváleného návrhu na omezení letošní červnové valorizace důchodů. Hnutí se chce na Ústavní soud obrátit i v případě novější novely schválené v létě, která upravuje mimo jiné předčasné odchody do důchodu. Havlíček v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT připomněl, že v případě první stížnosti k soudu to trvalo dva až tři měsíce. Prohlásil, že pokud by Ústavní soud vyhověl návrhům hnutí ANO v obou případech, pak by to znamenalo konec současné vlády a předčasné volby.

S Havlíčkovým tvrzením však nesouhlasí lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a věří, že vláda u soudu uspěje.


„Jsme připraveni u Ústavního soudu velmi kvalitně obhájit naše kroky. Já předpokládám, že u Ústavního soudu uspějeme,“ prohlásil v během pořadu Jurečka.

Jurečka také řekl, že chce v příštím roce a půl díky postupnému zavádění digitalizace snížit počet zaměstnanců svého resortu o deset procent, tedy o 2500 lidí. To mu má ušetřit peníze na platy i na provoz. 

Psali jsme:

Jurečka také řekl, že v prvním čtvrtletí příštího roku předloží do Sněmovny novelu, která má zjednodušit sociální dávky. Platit by měla od 1. ledna 2025. Očekává, že polovina lidí nebude muset chodit na úřady, protože si záležitosti vyřídí na dálku z domova. O kolik druhů dávek se systém zmenší, však nebyl schopen říct.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?