Macronův šarm vůči Si Ťin-pchingovi nezafungoval

politika

Emmanuel Macron, hostitel Si Ťin-pchinga v Paříži, měl před sebou náročný úkol, neboť se snažil vyjednat ústupky v řadě sporných otázek. Nejnaléhavější je válka na Ukrajině, kde se údajně používají zbraně a bojová technologie dodávané Čínou.

Macronův šarm vůči Si Ťin-pchingovi nezafungoval
Emmanuel Maron, prezident Francie
8. května 2024 - 09:50

Si Ťin-pching byl během své státní návštěvy ve Francii přirovnáván k čínskému císaři staré školy. Jako despot ve stylu Mao Ce-tunga vládne svému komunistickému jednopartijnímu státu s více než 1,4 miliardami obyvatel s ideologickou nemilosrdností, přičemž projevuje malý zájem o jakýkoliv kompromis, zejména pak s cizími protějšky.

Emmanuel Macron, hostitel Si Ťin-pchinga v Paříži, měl před sebou náročný úkol, neboť se snažil vyjednat ústupky v řadě sporných otázek. Nejnaléhavější je válka na Ukrajině, kde se údajně používají zbraně a bojová technologie dodávané Čínou. Nejenže to chce francouzský prezident zastavit, ale také vyzývá Si Ťin-pchinga, aby využil své těsné vazby s Vladimirem Putinem k ukončení konfliktu jako takového, okomentoval návštěvu čínského představitele zpravodajský portál UnHerd.

Si Ťin-pching doslova označil Putina za svého "nejlepšího, nejintimnějšího přítele", když v roce 2018 ruský prezident obdržel první čínskou Medaili přátelství. Čínský premiér tehdy prohlásil: „Bez ohledu na to, jaké fluktuace nastanou v mezinárodní situaci, Čína a Rusko vždy pevně považují rozvoj vztahů za prioritu."

Od té doby nezazněla z Pekingu žádná významná kritika ruského jednání na Ukrajině, naopak za krveprolití se obviňuje postup NATO a EU do východní Evropy. Stojí za to srovnat takovou neochvějnou loajalitu s neúčinným způsobem, jakým se Macron před invazí na Ukrajinu v roce 2022 snažil ovlivnit Putina. Komické snímky francouzského prezidenta sedícího na konci obrovského stolu v Kremlu a neprůstřelný pohled Putina zdůraznily obrovskou propast mezi oběma muži.



Macronův pokus o vyjednávání zahrnoval také pozvání Putina na Francouzskou riviéru v roce 2019, kdy řekl: „Evropský kontinent nikdy nebude stabilní, nikdy nebude bezpečný, pokud neuklidníme a nevyjasníme naše vztahy s Ruskem."

Všechno to bylo marné a opakovaně pokořený Macron coby jeden z nejvíce "jestřáb"ích vůdců EU v otázce Ukrajiny minulý týden prohlásil, že nevylučuje vyslání francouzských vojsk bojovat tam proti Rusům.

Psali jsme:

Dalším velkým tématem ve vztazích mezi EU a Čínou je v současnosti rostoucí obchodní spor, který se točí kolem zaplavení evropského trhu s levným, dotovaným zbožím z Číny, včetně elektrických aut, zatímco Čína hrozí obrovskými clami na francouzské vývozy, jako je koňak. Macron často kritizuje Čínu za malý respekt k mezinárodním obchodním zákonům, stejně jako k lidským právům jejich pronásledovaných komunit, jako jsou ujgurští muslimové — a samozřejmě i novináři, kteří jsou často uvězněni.

Co by si však francouzský prezident měl již od Si Ťin-pchinga osvojit, je to, že pokusy smíchat takovou kritiku s vstřícnými gesty představují ne příliš účinnou strategii. Macron má ve Francii pověst "Jupitera" - rád obchází parlament, aby vládl pomocí dekretů prezidenta, a často je obviňován z arogance a vzdálenosti od obyčejných lidí.

Po oslavě šesti desetiletí diplomatických vztahů mezi Francií a Čínou zamířil Si Ťin-pching do Srbska a Maďarska - dvou zemí, které jsou rezolutně sympatické vůči Rusku. Je to jakýsi "druh opovržení Západem", pro který je Si Ťin-pching známý, a Macronova zoufalé srdečné chování s tím nic nenadělá.

(hýbl, unherd.com, repro: TF1)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?