Manželství pro všechny a se všemi. Ve Sněmovně je dusno

politika

Menšiny už zase zaměstnávají poslance a manželství pro stejnopohlavní páry dál působí zmatky v pětikoalici. Po nedávném chaosu ve sněmovně se teď vládní politici neshodnou na tom, kdy by se měl návrh zákona projednávat. 

Manželství pro všechny a se všemi. Ve Sněmovně je dusno
Ilustrační foto
31. května 2023 - 11:03

Návrh hnutí STAN věnovat se manželství pro všechny až v září totiž nečekaně „napadla“ šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová, která prosadila, aby se bod projednal daleko dříve, teoreticky už tento týden. Ta ale později pro deník Echo24 uvedla, že "odklad na září by jen prohloubil nejistotu" stejnopohlavních párů a že by chtěla, aby se tento zákon ve sněmovně projednával co nejdříve.

Pekarová Adamová v úterý navrhla manželství pro všechny zařadit jako pevný bod na program jednání sněmovny. „Dnes o tomto zařazení budeme hlasovat, jsem přesvědčena, že to projde. Pokud opozice nebude obstruovat, velmi pravděpodobně se na 1. čtení tohoto zákona dostane již v tomto týdnu,“ avizovala předsedkyně TOP 09, která později pro Echo24 uvedla, že očekává dlouhou debatu, kvůli které není jisté, kdy dojde na samotné hlasování.


Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan přitom jen chvíli předtím prohlásil, že hnutí navrhne manželství pro všechny jako pevný bod až na zářijovou schůzi. Před tím na schůzi plánované na přelom června a července předpokládá bouřlivou diskusi k vládnímu konsolidačnímu balíčku, v posunu termínu vidí také prostor pro jednání o návrhu s koaličními partnery.

Rakušan v úterý uvedl, že do září chce ve prospěch zákona jednat s koaličními partnery. „Věc není dohodnutá tak, aby návrh prošel,“ řekl.

Návrh na uzákonění stejnopohlavních svazků se poněkud překvapivě dostal na program úterního jednání jako poslední bod, hlasovali pro něj především poslanci hnutí ANO a Starostů a nezávislých. Mezi vládními zákonodárci teď panuje podezření, že opozice tím chtěla hnutí STAN využít k tomu, aby pětikoalici rozhádala. Samotné uzákonění stejnopohlavních sňatků nicméně pak sněmovna odložila.

Také jsme psali:

Jak by to mělo vypadat? Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif