Největším problémem dneška je sociální nejistota, říká Zaorálek

politika

Sociální demokracie slavila včera První máj na mítincích po celé republice a na řadě míst připomněla památku dělníků, kteří položili své životy za rovné volební právo a zkrácení pracovní doby.

Největším problémem dneška je sociální nejistota, říká Zaorálek
Lubomír Zaorálek (SOCDEM)
2. května 2024 - 11:32

Na shromáždění na Střeleckém ostrově v Praze, u pamětní desky připomínající první oslavu 1. máje v českých zemích (1890), vystoupil místopředseda Sociální demokracie a lídr její evropské kandidátky Lubomír Zaorálek.

„Největším problémem dneška je sociální nejistota. Týká se to i mladých. Premiér Fiala prosazuje další deregulaci a oslabování práv zaměstnanců. Boj dělníků za svá práva, který si tady připomínáme, je nyní zase aktuální. Řešením není deregulace. Potřebujeme solidaritu, a to i mezi evropskými státy. Přesně tuto nabídku solidarity jsem slyšel v projevu německého prezidenta Franka Waltera Steinmeiera, když včera vystupoval na Pražském hradě,“ ocenil sociálně demokratického kolegu eurolídr a místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek.



Předseda SOCDEM v Praze exministr Jiří Dienstbier doplnil, že „členství v Evropské unii je v českém národním zájmu. To ale neznamená, že se vše na evropské úrovni děje správně. Evropská politika může být pravicová, nebo levicová. SOCDEM, spolu se sociálními demokraciemi ve všech státech EU, prosazuje levicovou, solidární politiku.“

Na shromáždění na Střeleckém ostrově vystoupil také Vladimír Špidla, který jako sociálně demokratický premiér před 20 lety přivedl Českou republiku do EU.

„Čelíme řadě globálních hrozeb, které nemůže vyřešit stát velikosti Česka sám. Unie je nástroj a je na nás, aby to byl nástroj dostatečně účinný a my byli v jeho ovládání dostatečně zruční,“ zdůraznil Špidla.

Psali jsme:

Vedle shromáždění na Střeleckém ostrově uspořádala SOCDEM 1. máje na řadě míst v republice, mj. v Chotěboři a Břeclavi za účasti předsedy strany Michala Šmardy.

„Svátek práce říká, že pracovní podmínky lidí i životní úroveň se mohou zlepšovat. První máj je letos příležitost jasně říct, že vláda svými kroky pracovní podmínky lidí zhoršuje a zhoršování životní úrovně přihlíží. Sociální demokracie odmítá výpovědi z práce bez udání důvodu, požaduje růst mezd a platů, protože domácí poptávka je motorem české ekonomiky," řekl předseda SOCDEM Michal Šmarda. Jde podle něj o hlavní téma letošních sociálně demokratických Prvních májů po celé republice.

(dan, tk socdem, screen: fb profil)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif