ODS ve smrtelné křeči. Do eurovoleb přibírá politické odpadlíky

politika

Příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu. Zatím největší pozornost poutá spolupráce tří vládních stran ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, známá jako koalice SPOLU. Zatímco mezi členy ODS není spolupráce příliš vítána, politologové to vidí jinak. 

ODS ve smrtelné křeči. Do eurovoleb přibírá politické odpadlíky
Jan Zahradil (ODS)
27. října 2023 - 06:05

Například podle politologů oslovených redakcí idnes.cz má koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v evropských volbách větší šanci, když půjdou strany dohromady. O eurovolby je mezi voliči tradičně menší zájem, společný postup SPOLU je však důležitý především pro strany jako takové. Politologové jim radí, aby pracovali na německém modelu dlouhodobé spolupráce křesťansko-demokratických stran.

Dohoda tří vládních stran je podle politologů oslovených redakcí idnes.cz pozitivní zprávou pro celou trojici v koalici SPOLU. I proto, že ve volbách do Evropského parlamentu částečně rozhoduje systémové postavení politických stran, tedy kdo je zrovna u moci a kdo v opozici.

„Výhodu má vždy ten, kdo zastává výraznou opoziční roli, kterou může využít ve svůj prospěch. Voliči budou vnímat úplně jinak předvolební průzkumy, ve kterých bude mít SPOLU například dvacet procent, oproti současnosti, kdy tam pro současnou vládu vidí čísla jako deset, pět a pět,“ řekl serveru idnes.cz politolog Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. 

To je ovšem jen jeden úhel pohledu. Ten druhý je možná více čitelný a "křišťálově čirý". Preference ODS již delší čas strmě padají, TOP 09 a ani lidovci by se nejspíš ani během minulých parlamentních volbách do Sněmovny vůbec nedostali. Takže tu vzniká jakýsi "slepenec", aby zatím nejsilnější vládní strana ODS "posílila", ačkoli na úkor toho, že k sobě přibere politické "odpadlíky", kteří doslova přežívají ve Sněmovně jako "paraziti"... nikdo by je nevolil, ale poslanců mají desítky. 


Jak situaci zhodnotil dlouholetý člen ODS a europoslanec Jan Zahradil?

„Skutečně je v zájmu ODS - Občanská demokratická strana, jako autonomního politického subjektu, vytvářet dojem, že jedinou alternativou do budoucna je pro nás svazek se dvěma stranami, z nichž:

- jedna se již opakovaně ocitá pod 5% hranicí (podle více průzkumů)
- druhá je vedena nejméně důvěryhodnou osobou naší politické scény (podle více průzkumů)

???

Podle mého názoru nikoliv.

Ano, projekt Spolu nám umožnil těsné volební vítězství v roce 2021 a tedy sestavení vlády. V tomto směru svůj účel jednorázově splnil. To ale neznamená, že to tak musí být “na věčné časy a nikdy jinak”. Ideální příležitostí dokázat, že to tak být nemusí, jsou eurovolby 2024. Pokud ale i do nich půjdeme jako Spolu, dává to několik možných výkladů. Tím nejpravděpodobnějším je, že jde o dlouhodobou strategii současného vedení, které pomalu, krok po kroku, upozaďuje značku ODS, budoucnost vidí v jejím postupném rozmývání pod značkou Spolu a v trvalém, později i formalizovaném spojení či dokonce fúzi s KDU-ČSL a TOP 09. Jinak si to aspoň já vysvětlit nedovedu.

Psali jsme:

Pokud to tak je, nejde o nic nelegitimního - strany vznikají, zanikají, spojují se. Je však třeba mít odvahu to formulovat nahlas a pak podrobit dlouhé vnitrostranické diskusi, zezdola. Ne postupovat potichu, salámovou metodou seshora," napsal na svém facebooku Zahradil. 

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?