Petr Markvart: Jak jsme se radovali z eskalace napětí

politika

Ty křečovité veletoče a bezpečnostní krize posledních let, jsou odrazem marné snahy demokratických i republikánských vlád Spojených států o zastavení postupujícího oslabování jejich vlivu na světové dění, píše na facebooku Petr Markvart.

Petr Markvart: Jak jsme se radovali z eskalace napětí
Petr Markvart
24. října 2023 - 02:20

Válka na Ukrajině zničila vztahy Evropy s Ruskem a současný konflikt na Blízkém východě je zase snahou vybojovat si zpět vliv na vývoj v Egyptě, Saúdské Arábii a v dalších zemích oblasti. Noční můru Američanů, spočívající ve spolupráci Německa a Ruska, se sice podařilo ukrajinským dobrodružstvím prozatím odvrátit, ale blízkovýchodní relace se zatím jeví jako o mnoho složitější, kterou rozhodně nevyřeší sabotáž strategického plynovodu. I proto, že zdejší obyvatelé mají Spojených států plné zuby a - na rozdíl od Evropanů - jsou připraveni o svůj další osud bojovat.

Saúdská Arábie a Írán uzavřely totiž 10. března letošního roku dohodu, zprostředkovanou čínskými diplomaty, o znovunavázání diplomatických, bezpečnostních, obchodních a kulturních vztahů, ukončených íránskou revolucí r. 1979 a krizí v r. 2016. Půlstoletí vzájemného okopávání, prostřednictvím různých proxy konfliktů, by tímto mělo skončit. To by zároveň znamenalo i konec konfliktu mezi Jemenem a Saúdskou Arábií, ukončení sektářského násilí mezi sunnity a ší'ity v Sýrii, v Iráku i v Libanonu. V srpnu byly navíc obě země přijaty do společenství BRICS a též znovu otevřely své ambasády v Rijádu a Teheránu. Írán zahájil kroky k normalizaci svých vztahů i se svým dalším rivalem, Spojenými arabskými emíráty, které míří od 1. ledna 2024 též do BRICSu, stejně jako nepsaný lídr arabského světa Egypt.


Spojené státy přesunují do východního Středomoří, k ohnisku zástupného konfliktu Izraele s palestinskými radikály, největší vojenskou sílu od svého odchodu z Iráku. Formace zahrnují dva svazy letadlových lodí CVN 78 a CVN 69, které disponují, kromě letadlových lodí Gerald R. Ford and Dwight D. Eisenhower, dohromady stovkou bojových letounů F/A-18E a F/A-18F, dalšími podpůrnými letouny a vrtulníky, dvěma raketovými křižníky třídy Ticonderaga, vyzbrojených raketami BGM-109 Tomahawk, torpédoborci třídy Arleigh Burke, zásobovacími loďmi a několika ponorkami. Kromě toho k nim míří i výsadkový obojživelný svaz LHD-5 s vrtulníkovou výsakovou lodí Bataan, obojživelným transportním dokem třídy San Antonio a s výsadkovou dokovou lodí třídy Harpers Ferry, to vše s dalšími vrtulníky, korvetoplány, letouny typu STOVL, vyloďovacími plavidly, tanky a dalšími bojovými vozidly a k tomu s kompletním 26. expedičním výsadkovým sborem s dvěma tisícovkami příslušníků námořní pěchoty.



Kromě toho již v oblasti operují příslušníci všech druhů vojsk Spojených států na základnách v Jordánsku, Sýrii, Iráku, Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a v Džibutsku. Ti disponují další bojovou silou, zahrnující bojové letouny, vrtulníky, bezpilotní prostředky, tanky, plavidla atd. Dohromady budou mít Spojené státy v bojové pohotovosti 25 tisíc vojáků expedičních sil a dalších cca 40 tisíc těch, kteří jsou stále dislokováni v oblasti. K tomu sem přisunují i protiletadlové a protiraketové komplexy MIM-104 a THAAD a obsluhami. No, to tedy na humanitární pomoc či misi dobré vůle rozhodně nevypadá. Politika dělových člunů je zpět a Blízký východ je opět na pokraji války.

A my do toho hýkáme válečná hesla, kdy po Rusovi musí nyní porozumět naší síle nově i Arab, Peršan, Palestinec. Od jednoho zdroje energetických surovin už jsme se nechali odříznout a teď jsme na nejlepší cestě zopakovat totéž i podruhé. Občas mi připadá, že žiju mezi šílenci nebo dobrovolnými sebevrahy. Ale ta demokracie a možnost volit si co čtyři roky jiné zaprodané blbce za to přece stojí! Nebo ne?

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif