Petr Žantovský: Chtějí se vyjadřovat bez omezení. Ale mají co říci?

politika

<< VIDEO >> Tento lehce ironický podtitul provází už jedenáctý díl rozprav Vladimíra Franty s Petrem Žantovským v cyklu O lecčems a mnohém na You Tube kanálu Plesk.

Petr Žantovský: Chtějí se vyjadřovat bez omezení. Ale mají co říci?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
15. prosince 2023 - 04:20

Tentokrát bylo na stole velmi aktuální téma otevřeného dopisu sepsaného Společností pro obranu svobody projevu (SOSP) a adresovaného premiéru Petru Fialovi. Text dopisu i možnost jej spolupodepsat lze najít zde: https://www.sosp.cz/otevreny-dopis-premierovi/.

SOSP ve svém dopise upozorňuje na to, jak se – zejména pod velením ministra vnitra Rakušana zmnožují snahy naší vládnoucí elity omezovat svobodu slova, vymýšlet legislativní reglementaci na eliminování a trestání „nežádoucích“ názorů a jejich nositelů, jak mizí svoboda slova navzdory naší ratifikaci základního dokumentu na toto téma, Všeobecné deklarace lidských práv OSN z roku 1949 a také navzdory faktu, že téměř totožné teze, jakými garantuje ona deklarace svobodu slova pro každého, najdeme i v naší ústavní Listině základních práv a svobod. Že se tu zkrátka pošlapávají nejen humanitní, ale doslova i zákonné kořeny onoho nezadatelného práva získávat a šířit informace všemi možnými způsoby, včetně internetu, a to bez ohledu na hranice.

Franta s Žantovským si ovšem kladou jednu fatální otázku: Je svoboda slova opravdu něčím tak prioritním v uvažování většinové společnosti u nás, nebo je to jen umanutá snaha obyvatel (zemanovsky řečeno) „ostrůvků pozitivní deviace“, kteří nám nastavují toto pomyslné zrcadlo? Jinými slovy: nespokojují se občané zdánlivým hmotným dostatkem a své svobody nedoceňují a nevyžadují?



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif