Petr Žantovský: Pro nás je žurnalistika jenom jedna, a to je ta dobrá

politika

Letos, konkrétně 18.října, se v pražském Michnově paláci konalo předávání už osmého ročníku Krameriových cen za nezávislou žurnalistiku, které uděluje Asociace nezávislých médií.

Petr Žantovský: Pro nás je žurnalistika jenom jedna, a to je ta dobrá
Z udílení cen
21. října 2023 - 09:35

„Letošní laureáti byli jako vždy z obou pomyslných břehů novinařiny – mainstreamu i alternativy, protože jsme toho názoru, že žurnalistika je jen jedna, ta dobrá. To ostatní je propaganda,“ říká Petr Žantovský.

Ocenění


Roman Michelko, slovenský spisovatel, politolog a publicista. Píše pravidelně pro Literárny týždenník, Hlavní zprávy, ZEM & VEK, Slovenské národní noviny, Slovo a DAV DVA. Po nedávných volbách na Slovensku se stal poslancem Národní rady Slovenské republiky za SNS




Druhým oceněným byl český novinářský fotograf a výtvarník Jovan Dezort. Dlouhá léta působil v ČTK a dalších médiích. Je autorem unikátního souboru reportážních fotografií z vietnamské války, ale i vynikajících portrétů českých i zahraničních umělců – od Šejbalové po Karajana.




Krameriovu cenu si odnesl také Peter Kršiak, který se původně věnoval kariéře hudebníka, zpěváka, skladatele, písničkáře, účastnil se Porty a dalších festivalů. Později si rozšířil profesní repertoár o rozhlasovou žurnalistiku. V současnosti působí jako moderátor a autor několika relací banskobystrického Slobodného vysielača.




In memoriam byla udělena cena Alexi Koenigsmarkovi, českému spisovateli, scenáristovi, dramaturgovi, fejetonistovi a také velmi aktivnímu spoluorganizátorovi intelektuálního dění. Do „velkých dějin“ české dramatiky vstoupil hlavně v 80. letech svým angažmá v Činoherním studiu.




Mezi letošní oceněné se zařadil také Milan Vidlák. V minulosti působil jako novinář v mainstreamových médiích, třeba v Lidových novinách. Jeho nezávislé myšlení jej ale odvedlo k samostatné aktivitě, která dostala název časopis Šifra. Vydává jej už úctyhodně dlouho, po různých proměnách jej dnes píše de facto sám, a tedy i plně za sebe.


Dalším držitelem Krameriovy ceny se stal i Petr Bohuš. Počátkem 90. let pomáhal zakládat novodobé zpravodajství a publicistiku v tehdejší Československé a později České televizi, pracoval tam jako šéfredaktor zpravodajství a publicistiky v Ostravě a jako šéfredaktor publicistiky v Praze. V roce 2021 založil portál Modrý jelen, kde rozebírá pozadí toho, co se děje ve společnosti.


Sedmičku laureátů Krameriovy ceny 2023 uzavírá Jaroslav Čvančara, spisovatel, publicista, autor literatury faktu, pedagog a také hudebník – kapelník countryové hudební skupiny Taxmeni. Jde o předního českého badatele, který se dlouhodobě věnuje problematice atentátu na Reinharda Heydricha a souvisejícím otázkám .


A nakonec porota,  udělující Krameriovy ceny:
  • Tomáš Kňourek, bývalý místopředseda Rady Českého rozhlasu
  • Daniel Váňa, bývalý místopředseda Rady České televize
  • Jiří Skupien, umělecký fotograf
  • Radomír Pekárek, šéfredaktor První zprávy.cz
  • Jaroslav Bašta, komentátor současného dění a nedávný kandidát na prezidenta republiky (zastoupen dramatičkou, divadelní a filmovou teoretičkou a překladatelkou Viktorií Hradskou)
  • Stanislav Novotný, předseda Asociace nezávislých médií

Milan Vidlák, Petr Žantovský, v pozadí porota 
zleva Daniel Váňa, Tomáš Kňourek, Radomír Pekárek a Viktoria Hradská

(rp,prvnizpravy.cz,petrzantovsky,parlamentnilisty,foto:Hans Štembera)



Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif