Podrobnosti finančních machinací u Sokolů vyplouvají na povrch

politika

Česká obec sokolská (ČOS), dlouho uznávaná jako pilíř národní identity a kultury, se potýká s jedním z největších skandálů ve své historii a její budoucnost tak zůstává v rukou těch, kdo jsou nyní povoláni k rozhodování.

Podrobnosti finančních machinací u Sokolů vyplouvají na povrch
Hana Moučková, bývalá šéfka Sokolů
3. dubna 2024 - 13:25

Odhalení rozsáhlého finančního podvodu, které přišlo na světlo díky policejnímu vyšetřování, otřáslo tímto společenstvím v samých základech. Příběh začíná 8. února 2024, kdy veřejnost obletěla šokující zpráva o podvodných finančních transakcích vedených pod hlavičkou ČOS.

Situace získala na dramatičnosti po tragické smrti jedné ze zaměstnankyň ČOS, která se stala v Tyršově domě v Praze, historickém sídle této organizace. Tento čin zanechal v organizaci a mezi jejími členy hluboké stopy znepokojení a vyvolal intenzivní diskusi o interních procesech a bezpečnostních opatřeních. Z řad členů Sokola se ozývaly kritické hlasy požadující okamžitou a transparentní akci. Tlak veřejnosti a členstva vyvrcholil konáním mimořádného zasedání Výboru ČOS, které se uskutečnilo 9. března 2024. Zasedání přineslo významné personální změny - Hana Moučková odstoupila z pozice starostky a z členství v předsednictvu, zatímco vedením organizace byl dočasně pověřen první místostarosta Martin Chlumský.

Podle vyjádření Výboru ČOS se škoda vyšplhala na přibližně 46 milionů korun, převážně z podvodných úvěrů a transakcí mimo Sokol. Tato situace odstartovala rozsáhlé vyšetřování, v jehož rámci se ČOS přihlásila jako poškozená strana a zapojila se do dědického řízení po zesnulé zaměstnankyni.



Pátrání odhalilo nejen finanční nesrovnalosti, ale i způsob, jakým byla Eliška Colding, sice již nežijící, ale stále klíčová postava skandálu, přijata do organizace. Navzdory její kontroverzní minulosti a dřívějšímu odsouzení za podvody byla Colding zaměstnána v ČOS jako asistentka starostky, což vyvolává otázky o výběrových procesech a interních kontrolách.

Zvláště znepokojující je zjištění, že pracovní smlouva s Colding byla uzavřena v okamžiku, kdy jí bylo povoleno oddlužení, přičemž celá situace byla dále komplikována propojením s rodinnými vazbami a finančními dohodami, které mohly zvýhodňovat osobní zájmy nad zájmy organizace.

V posledních dnech vyplavaly na povrch informace, které vrhají stín na integritu vedení Sokola, konkrétně na starostku Hanu Moučkovou. Podle důvěryhodných zdrojů, se kterými hovořila naše redakce, došlo k zastírání faktů ohledně finančních toků a pracovních smluv, což by mohly vyvolat vážné pochybnosti o správnosti vedení této organizace.

Zjištění ukazují, že starostka Sokola, Hana Moučková, měla údajně předem domluvené podmínky pracovní smlouvy pro Elišku Colding, dceru svojí dobré známé PhDr. Heleny Wiklund. Cílem bylo zajistit, aby Eliška dosáhla čistého měsíčního příjmu ve výši 20 000 Kč, což by jí umožnilo efektivně řešit její finanční závazky v rámci oddlužení, přičemž z její mzdy byla srážena suma 9046 Kč. Pracovní smlouvy podepisovala Hana Moučková, starostka ČOS a Josef Těšitel, jednatel ČOS.

Psali jsme:
Toto uspořádání však bylo jen vrcholkem ledovce. Dále bylo zjištěno, že zbytek mzdy, který by normálně náležel asistence starostky, byl vyplácen Heleně Wiklund, tady mamince asistentky, která byla údajně fiktivně zaměstnána na zahraničním oddělení ČOS, a to po dobu tří let, během nichž jí bylo vyplaceno cca 750 000 Kč.

V souvislosti s oddlužením Elišky Colding došlo následně ke zvýšení její základní mzdy asi o 10 000 Kč, což vyvolává otázky ohledně pokračování dohod mezi ČOS, asistentkou Eliškou a její matkou. V dopise adresovaném Městskému soudu v Praze uvedla Eliška, že je plně vytížená v práci a současně pomáhá své matce s léčbou rakoviny. Tato informace vyvolává další otázky, zejména v kontextu údajného zaměstnání Heleny Wiklund v ČOS, přestože byla vážně nemocná. Jestliže zaměstnání bylo fiktivní, tak se jedná o podvod a ČOS vznikla škoda.

Celá situace vrhá stín na Českou obec sokolskou, organizaci, která se po desetiletí pyšnila nejen sportovními úspěchy, ale i pevnými morálními zásadami a vzdělávacími cíli. Nyní stojí před výzvou nejenom obnovit důvěru veřejnosti a svých členů, ale také zrevidovat a posílit své interní kontrolní mechanismy a transparentnost rozhodovacích procesů.

Speciálně sestavená komise, která má za úkol provést forenzní audit hospodaření, bude klíčovým krokem k odhalení plného rozsahu finančních nesrovnalostí a zavedení opatření, která by měla zabránit podobným situacím v budoucnu. Výbor ČOS, který má v dubnu zvolit nového starostu, stojí před důležitou úlohou – nejenom vybrat osobu s dostatečnou důvěrou a odborností, ale také obnovit ztracenou důvěru a dokázat, že Sokol může opět být synonymem pro čest, sílu a vzájemnou podporu.



Kontroverze okolo Elišky Colding a jejího zaměstnání v ČOS zdůrazňuje potřebu lepšího ověřování a monitoringu zaměstnanců, zejména v pozicích, které jsou spojeny s finančními operacemi a rozhodováním. Kauza také otevírá otázky ohledně vlivu osobních vazeb na rozhodovací procesy v organizaci a nutnost pevnějších pravidel pro zamezení střetu zájmů.

Zdá se, že příběh České obce sokolské je připomínkou, že žádná instituce, ať už sebevíce proslulá a tradicemi ověnčená, není imunní vůči chybám či zneužití. Odpovědnost vedení, transparentnost rozhodování a pevné morální zásady jsou klíčové pro udržení důvěry a respektu jak veřejnosti, tak vlastních členů.
ČOS nyní stojí na prahu nové éry, ve které musí dokázat, že se dokáže poučit z minulých chyb a postavit na pevnější základy spravedlnosti, transparentnosti a odpovědnosti. Jak se organizace vypořádá s tímto skandálem a jaké kroky podnikne k obnově své reputace, bude pečlivě sledováno nejen jejími členy, ale celou českou společností. Budoucnost České obce sokolské tak zůstává v rukou těch, kdo jsou nyní povoláni k rozhodování - a v jejich schopnosti obrátit tuto krizi ve výzvu k lepšímu a silnějšímu zítřku.

(svoboda, prvnizpravy, screen: cos)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif