Prázdná státní kasa pod taktovkou Zbyňka Stanjury (ODS)

politika

Rozpočtový schodek ČR. Příčina pro radost nebo obavu? Koncem února tohoto roku zaznamenal státní rozpočet výrazný nárůst schodku na 102,5 miliardy korun, což představuje výrazný skok z lednových 26 miliard korun.

Prázdná státní kasa pod taktovkou Zbyňka Stanjury (ODS)
Zbyněk Stanjura, ministr financí
3. března 2024 - 06:30

Tuto informaci přineslo v pátek ministerstvo financí s tím, že se jedná o druhý nejhlubší únorový deficit po rekordním loňském roce, kdy schodek dosáhl 119,7 miliardy korun po prvních dvou měsících roku.

V kontextu plánovaného hospodaření státu pro letošní rok s příjmy ve výši 1,94 bilionu korun a výdaji 2,19 bilionu korun, je naplánovaný schodek 252 miliard korun. Ve srovnání s loňským rokem, kdy rozpočet skončil s deficitem 288,5 miliardy korun – nejlepším výsledkem od začátku pandemie covidu-19, ale zároveň čtvrtým nejhlubším schodkem od vzniku České republiky – se zdá, že situace se mírně zlepšuje.



Avšak otázka, zda je tato situace příčinou pro radost nebo pro hluboké obavy, zůstává otevřená. Na jednu stranu, zlepšení deficitu oproti předchozímu roku by mohlo být vnímáno jako pozitivní signál, ukazující na schopnost státu lépe řídit své finance v nejistých časech. Na druhou stranu, vysoká úroveň schodku a stále značná částka plánovaného deficitu na konec roku vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti státních financí a potřeby dalších opatření k jejich stabilizaci.

Je důležité si uvědomit, že vývoj státního rozpočtu a schodku je ovlivněn mnoha faktory, včetně globálních ekonomických trendů, fiskální politiky vlády a nepředvídatelných událostí, jako je pandemie covidu-19. Proto by každá analýza měla zohlednit širší ekonomický kontext a potenciální dopady na občany, podniky a celkovou ekonomickou stabilitu země.

Psali jsme:

V této situaci je tedy zřejmé, že přestože existují důvody k mírnému optimismu, je zároveň nezbytná opatrnost. Efektivní řízení státního rozpočtu a strategické plánování budou klíčové pro zajištění ekonomického růstu a stability České republiky v nadcházejících letech.

„Schodek státního rozpočtu za první dva měsíce tohoto roku činí 102,5 miliard Kč. Je to podruhé v historii, kdy jsme se dostali přes 100 miliard dluhů už za únor. Poprvé to bylo vloni. Už teď je jasné to, co jsme říkali vloni v květnu, kdy byl představován tzv. úsporný balíček - tedy, že žádné úspory nepřinese, pouze lidem odebere z jejich peněženek ještě více peněz a o dalších pár závitů přiškrtí naši ekonomiku.

Chtěl jsem napsat, že se také ukázalo, že Fialova vláda, zejména šéf státní kasy elektrodráteník Stanjura, je skupinou zcela neschopných kašparů. Jenže to se nevyjevilo dnes, to už racionálně smýšlející lidé vidí celé poslední dva roky. Jen to nesmíte říct nahlas - jinak z vás udělají proruského dezoláta," okomentoval na sociální síti facebook schodek státního rozpočtu předseda PRO Jindřich Rajchl.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif