Rajchl o Ukrajině, EU i Orbánovi. Čísla hovoří jasně

politika

Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém komentáři vrátil k nedávnému hlasování v Bruselu, kdy Viktor Orbán využil své právo veta. Zajímavá čísla v kontextu ke slábnoucí podpoře Ukrajiny i rostoucí nedůvěře v Zelenského.

Rajchl o Ukrajině, EU i Orbánovi. Čísla hovoří jasně
Jindřich Rajchl (PRO)
19. prosince 2023 - 08:03

„Tak abychom si to zrekapitulovali. EU chce dát 50 miliard EUR Ukrajině na pokračování prohrané války. 17 miliard napřímo a 33 miliard v půjčkách, které bude muset splatit včetně úroků.

Viktor Orbán to odmítl. A to přesto, že mu EU vyplatila minulý týden 10,2 miliardy EUR. Stálo ho to jen to, že odešel na kafe v momentě, kdy se hlasovalo o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. Což samo o sobě ještě vůbec nic neznamená, neboť s takovým Tureckem už se jedná asi 60 let.

Charles Michel na Orbánovo veto reagoval tak, že Ukrajina stejně peníze dostane a že Orbána obejde tím, že zbylých 26 zemí poskytne Ukrajině finanční injekci na tzv. bilaterální bázi. S čímž samozřejmě bude Petr Fiala nadšeně souhlasit. Výsledkem je, že Orbán odchází s 10,2 miliardy v plusu a my s více než miliardou v mínusu. A to jen za to, že slepě a zcela bezmezně podporujeme nový typ pračky značky Zelenskyj s marketingovým sloganem "Vypere peníze dočista dočista!"



Pokud nám dáte důvěru v příštích volbách, tak vám zaručuji jediné - budeme to dělat jako Orbán, ne jako Fiala," napsal na svém facebooku ohledně nedávného jednání v Bruselu, kdy Viktor Orbán využil právo veta, předseda PRO Rajchl.

Jak se ukazuje, v průběhu vleklého válečého konfliktu se vztah Čechů k Ukrajině zhoršil. Uvadí se tak ve průzkumu agentury STEM z poloviny letošního roku, který zveřejnil server novinky.cz.

Psali jsme:

Neméně zajímavé je i sledovat vnímání zahraničních lídrů velmocí, které se v konfliktu angažují. Podle serveru idnes.cz stále vede u Čechů v nedůvěře ruský prezident Putin, kterému se ale v nepopularitě a nedůvěře rychle přibižují ukrajinský prezident Zelenskyj a americký prezident Biden. Průzkum na idnesu zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif