Rakušan ohrožuje bezpečnost v České republice, říká Šlachta

politika

Šéf hnutí Přísaha a bývalý elitní detektiv Robert Šlachta ostře zkritizoval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a jeho činnost, podle Přísahy tedy spíše nečinnost, související s vývojem bezpečnosti v České republice.

Rakušan ohrožuje bezpečnost v České republice, říká Šlachta
Robert Šlachta, šéf hnutí Přísaha
16. srpna 2023 - 10:30

Podle Šlachty ohrožuje ministr vnitra svou nečinností bezpečnost v České republice, přičemž její aktuální vývoj to dokazuje a měl by být vnímán jako varování před možným budoucím vývojem.

Šlachta se ohradil vůči Rakušanově interpretaci statistických dat. Způsob, kterým je prezentoval dle něj dostatečně nevypovídá o začínajícím trendu zvyšující se procentuální míry kriminality, a to i u cizinců. „Tato Rakušanova statistika neumí podchytit trend vzestupu nových fenoménů. A také neříká, jak bezpečně se lidé cítí. Měli bychom bojovat za každý jeden život, který může být zbytečně zničený nečinnosti politiků, především ministra vnitra a nekompetentního policejního prezidenta,“ napsal zakladatel hnutí Přísaha.

Šéf Přísahy se tak vracel k tiskové konferenci ministra vnitra Rakušana, kde poděkoval Policii ČR za skvěle odvedenou práci při dostihnutí pachatele v případě dvou trestných činů znásilnění ukrajinskými pachateli, srovnal data o kriminalitě z let 2019 a 2023 a také poukázal na skutečnost, že v letošním roce bylo zatím zaznamenáno o pět tisíc trestných činů méně než za stejné období v roce 2019.

„Tak Rakušan si udělal tiskovku a říká, že všechno je vlastně v pořádku. Že čísla ve statistikách mu říkají, že kriminalita procentuálně nestoupá. Aha. Tak já vám k tomu něco řeknu. 

Psali jsme:

Zaprvé statistika je strašně ošidná. Říká vám, co se stalo v minulosti, ale neříká vám, co se stane. Neumí podchytit trend vzestupu nových fenoménů. A také vám neříká, jak bezpečně se lidé cítí a co prožívají. Když jdou domů z práce temnou uličkou. Nebo vědí, že jejich dcera šla někam sama a dlouho se jim neozvala.

A zadruhé. Každý jeden okradený, znásilněný, zabitý je člověk. Člověk, který neudělal vůbec nic špatného, jen byl třeba ve špatnou dobu na špatném místě. A já fakt nemůžu říkat, že je v pohodě, že máme 50, 100, 200 dalších obětí, jen proto, že je to "statistiky procentuálně normální“.

Každá ta oběť je člověk, pane ministře Rakušane. Nejsou to nějaká anonymní čísla ve vašich tabulkách. 
Rakušan pak taky říká, že jeho cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně každý. Super. Tak už by pro tu bezpečnost měl konečně začít něco dělat! 

Zrušili samostatnost cizinecké policie, rozprášili náš ÚOOZ. Na krajských ředitelstvích, kde se cizinecký prvek nyní řeší, odcházejí kvalifikovaní policisté. 

Psali jsme:

Přísaha dlouhodobě volá po obnovení policejních specializovaných útvarů, po snížení množství papírování, které bere čas policistům, kteří by místo toho mohli zajišťovat bezpečnost v terénu. A samozřejmě po obnovení cizinecké policie," dodal předseda Přísahy Robert Šlachta. 

(dan, prvnizrpavy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?