Roček: Úřad se vzbouřil nejen proti pomluvám

politika

V severních Čechách došlo k nenápadné, ale ve skutečnosti úžasné vzpouře bytostí ve státní službě.

Roček: Úřad se vzbouřil nejen proti pomluvám
František Roček, publicista
6. května 2024 - 07:20

Jsme svědky unikátní situace. Většina státních zaměstnanců ústeckého Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (OI ČIŽP) sepsala petici proti praktikám jedné z vedoucích pracovnic Lucie Majerové, působící na jejich inspektorátu, uvádí publicista František Roček.

K překvapení mnoha zaměstnanců inspektorátu přitom vyplula na povrch Majerovou prosazovaná podivná pokuta firmě z Ústeckého kraje ve výši 20 milionů Kč. Pokuta je spojena s útoky na ředitele oblastního inspektorátu Pavla Grunda, protože nesouhlasil s vydáním rozhodnutí o tak vysoké pokutě.

Dalším překvapením je, že kvůli petici se dostali doslova do úřednické války s  celorepublikovým ředitelem České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Petrem Bejčkem. Na dotaz autora, proč došlo k této situaci, ředitel Bejček vůbec nereagoval. Majerová se k petici odmítla vyjádřit.

Úřednický unikát


Petici podepsalo 43 ze 49 zaměstnanců ústeckého oblastního inspektorátu. Podle psychologa Josefa Kováříka, který dlouhodobě působil na Krajském ředitelství policie v Ústí n. L., jestliže petici podepsalo 88 % zaměstnanců, je to mimořádně vysoké číslo.

Kovářík zdůraznil: „Pokud nepodepsalo petici jenom 6 osob, z toho jedna žena, která odchází z úřadu a spor ji už nezajímá, a jedna byla v nemocenském stavu, petice vyjádřila všeobecný nesouhlas a obavy zaměstnanců z jednání konkrétní osoby. U státních úředníků neustále nucených k opatrnému kontrolovatelnému jednání, je to významná anomálie vyžadující zvláštní pozornost. Petice je většinou pouze vyjádřením jedné frakce ve společnosti. Zde nejde o frakci, ale o většinový názor úřadu.“

Pokuta plná otazníků


Mezi zaměstnanci ústeckého inspektorátu se hovoří o podivně vysoké pokutě. Jak si ji vysvětlit? Jde o možnou snahu poškodit firmu v rámci konkurenčního boje, či je to projev určité msty, nebo jde o snahu zalíbit se vrchnosti exemplární výší pokuty? Ve hře je rovněž podezření ze snahy poškodit ředitele oblastního inspektorátu Pavla Grunda v budoucím výběrovém řízení.

Úřady jsou dobrým nástrojem k šikanování a blokování konkurentů/nepřátel. Úředního šimla využívají i tzv. zelení aktivisté při zbrzďování staveních projektů, které se jim nelíbí, nebo za to mají od konkurence zaplaceno.

V souvislosti s tím není od věci připomenout článek, který v roce 2007 napsal Ing. Jiří Aster, tehdejší předseda sekce vodní dopravy Svazu dopravy ČR, v souvislosti s blokováním výstavby jezu na Dolním Labi:
„Proti výstavbě vodní cesty jsou některé organizace jako např. v Německu vlivný BUND, který je součástí lobbystické organizace německé dráhy tzv. „Aliance pro koleje“ a enviromentální rétorikou se snaží znevýhodnit ostatní druhy dopravy. BUND dokonce dostává poplatky z prodaných jízdenek Deutsche Bahn. V boji proti konkurenci ostatních doprav BUND sekundují některé podobné české organizace. Jejich hlavní zbraní je zabránit rozvoji dopravních cest ostatních dopravních oborů a úspěšně blokovaly na nejdůležitějším českém dopravním koridoru výstavbu dálnice D 8 a D 5 a dodnes blokují zlepšení splavnosti na Labi v ČR…“

Vraťme se do roku 2024

Kdo by chtěl firmu, která se zabývá svozem, tříděním, recyklací a ekologickou likvidací odpadu pro obce i podniky, zlikvidovat pomocí obrovské pokuty? Dosavadní úvahy jsou k ničemu, protože zatím tvůrci petice neodhalili důvod tak extrémní pokuty, která byla podle oslovených právníků navíc velmi nedostatečně odůvodněná.

Zjištěné nedostatky u pokutované firmy byly sice větší než u předchozího pochybení (tehdy pokuta činila 240 000 Kč), ale současná pokuta je i podle odborníků z ústeckého inspektorátu zcela nepřiměřená, extrémní. V ČR byla zatím udělena orgány ČIŽP jediná pokuta ve výši 10 milionů Kč.  

Oslovení zaměstnanci ústeckého inspektorátu uvedli, že se jim zatím podařilo vypátrat, že podivná pokuta byla postupně zvyšována, jak byla její výše ovlivňována různými lidmi, zejména mimo inspektorát v Ústí nad Labem. Dále zjistili, že nebyla výše podivné pokuty stanovena oprávněnou úřední osobou. Tuto informaci potvrdili i členové petičního výboru ústeckého Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí.

Od šeptandy k válce

Autor má k dispozici oficiální dokumenty z jednání petičního výboru a z korespondence s nadřízenými orgány, a oslovil tajemnici Ministerstva životního prostředí Simeonu Zikmundovou. Veronika Krejčí, tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí, na dotaz odpověděla: „Státní tajemnice Ministerstva životního prostředí petici obdržela. Signatáři v ní vyjadřují podporu současnému řediteli OI ČIŽP Ústí nad Labem Pavlu Grundovi a žádají, cituji „aby bylo ze strany ředitelství ČIŽP po osobě šířící dehonestující informace požadováno, aby svá tvrzení doložila objektivními důkazy...“ V současné době se situací státní tajemnice zabývá a není proto nyní možné věc více komentovat.“

Z dokumentů petičního výboru, který má redakce k dispozici, je patrné, že mezi ústředním ředitelem ČIŽP Bejčkem a kolektivem ústeckého oblastního inspektorátu začala „válka“ nervů.

Stanovisko petičního výboru k vyřizování petice ze dne 27. 2. 2024 adresované státní tajemnici Ministerstva životního prostředí mj. uvádí, že „Státní zaměstnankyně Lucie Majerová ... nařkla ředitele oblastního inspektorátu z korupce, „což zasahuje nejen do jeho osobnostních práv, ale i do vážnosti ČIŽP jako státní instituce.“ Dále uvádí ve stanovisku, že Bejček má nadstandartní přátelské osobní vztahy s Majerovou, která se na svém pracovišti chlubí s tím, že „...mi Petr pomůže, Petr mě ochrání.“

Mluvčí petičního výboru Libor Nedorost uvedl, že ředitel Bejček se k petici stavěl pohrdavě:
„Stěžovali jsme si proto na Bejčkovo jednání, kdy na místo prošetřování petičních požadavků věnoval pozornost řešení konfliktu na pracovišti paní Majerové, ačkoliv to byla podružná záležitost, která příslušela k řešení řediteli ústecké oblastní inspekce Pavlu Grundovi. Naši stížnost státní tajemnice uznala za důvodnou.

Obáváme se, že konfrontace s Bejčkem bude gradovat. Podle petičního výboru se stal stranou konfliktu, na místo jeho řešitelem. Můžeme se dočkat, že zjistíme další podivnosti, vzhledem k tomu, co se postupně od různých osob dozvídáme. Jsme odhodláni zjistit a pojmenovat pravý stav věcí,“ zdůraznil Nedorost.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?