Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb prokletí osad (4)

politika

Výbuch násilí na hranici s Gazou je důsledkem dlouhodobého napětí. Nejednalo se jenom o arogantní akci Hamásu, ale spíše o pomstu, se kterou souhlasí i mnoho Palestinců na Západním břehu Jordánu.

Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb prokletí osad (4)
František Roček, publicista
20. října 2023 - 04:20

Proč? Např. i proto, že izraelská administrativa na západním břehu demoluje řadu let tisíce palestinských domů, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jedná se o následující: „Demolice se obvykle provádějí kvůli nedostatku izraelských povolení, která je téměř nemožné získat, ale v některých případech jsou okolnosti odlišné, včetně represivních demolic a demolic prováděných v rámci vojenských aktivit… V některých případech byla stejná osoba přemístěna více než jednou. Například když znovu postavili svůj zbořený dům a museli zbourat i svůj druhý dům,“ uvádí OCHA (www.ochaopt.org/data/demolition).


Podle statistik od 1.1.2009 do 8.10. 2023 bylo zdemolováno na Západním břehu 9 880 objektů. Vysídleno bylo zhruba 14 000 a různě postiženo demolicemi bylo 233 673 osob. Objektů financovaných dárci pro potřeby společenství bylo 1691.

Uplynulo 10 dnů, a k 18.10. 2023 to bylo již o 9 objektů více a postiženo demolicemi dalších 45 osob.

Jenom letos do 18. 10. může izraelská administrativa za 763 demolic. Vysídlené osob bylo 1222 a postižených osob vystěhováním bylo 70 053 a z toho bylo zničeno 87 objektů postavených s pomocí dárců, včetně financí z OSN.

Dne 3. října 2023 vydala OCHA zprávu: „Od začátku července 2023 bylo z Masafer Yatta vysídleno třináct palestinských rodin čítajících 84 osob (44 dětí a 40 dospělých), které jako hlavní důvod uvádějí zvýšené omezení pohybu ze strany izraelských sil.“

Pokud čteme o nepokojích ve Východním Jeruzalému, v kontextu s tím je důležitá informace, že za období od roku 2008 do 15. 10. 2023 palestinský Východní Jeruzalém podle statistik přišel o 1935 zbouraných staveb, včetně 28 objektů financovaných dárci. Bylo vysídleno osob 2741, ale tím bylo postiženo v širších souvislostech 9585 osob.


Okupace "Oblasti C"


Třináct obcí Masafer Yatta, které se nacházejí na jihu Západního břehu Jordánu, bylo donedávna domovem 215 palestinských domácností čítajících přibližně 1 150 osob. Tato oblast se nachází na 18 % území Západního břehu Jordánu, které izraelské úřady vyhlásily za "palebné zóny" a vyčlenily pro vojenský výcvik. Lidé vysídlení v posledních třech měsících představují asi 7 % obyvatelstva…

…Dvě školy v této oblasti hlásí, že letos předčasně ukončilo školní docházku 24 studentů, včetně žáků, jejichž rodiny odešly kvůli nátlaku, a dalších, kteří se obávají nebezpečné cesty do školy. Při jednom incidentu v září izraelské síly zastavily učitele, kteří cestovali do práce, a vyhrožovaly, že zabaví jejich vozidlo, pokud ho znovu použijí.“ (https://www.ochaopt.org/content/thirteen-palestinian-families-displaced-masafer-yatta)

K tomu dodejme, co uvedla anglická verze wikipedie: „Od šestidenní války v roce 1967 je Masafer Yatta pod izraelskou okupací. Osada je součástí "Oblasti C", což znamená, že Izrael nad ní má plnou vojenskou a civilní kontrolu.  Oblast je využívána armádou pro vojenský výcvik a izraelská armáda ji nazvala Palebná zóna 918 poté, co podle zápisu kabinetu z roku 1981 Ariel Šaron výslovně uvedl, že účelem takové redefinice by bylo umožnit vyhnání místních palestinských obyvatel. Více než tisícovce Palestinců hrozí, že budou vyhnáni ze svých domovů a nemovitostí.


Nejde o protiizraelskou pózu


Podle deníku The Guardian "palestinské cisterny na vodu, solární panely, silnice a budovy jsou zde často bourány na základě toho, že nemají stavební povolení, která je téměř nemožné získat, zatímco okolní nelegální izraelské osady vzkvétají…“

Tyto informace se od nejprimitivněji uvažujícího ministra zahraničí v dějinách České republiky, postmanažéra Honzíka Lipavského, nedozvíte.

Nakonec kontrolní otázka: Zdá se z toho odvodit, proč řada Palestinců nenávidí Izrael a slavila velkou výrobu izraelských mrtvol během prvních 30 hodin útoku Hamásu z Gazy?

Pokud by nějaký úchyl obviňoval autora z protiizraelského postoje, měl by si přečíst, co napsaly v New York Times (www.nytimes.com/2023/10/18/opinion/israel-gaza-generations.html). Citujme: „V dopise studenta Harvardu bylo napsáno: „V posledních dvou desetiletích byly miliony Palestinců v Gaze nuceny žít ve vězení pod širým nebem,“ a dospěl k závěru, že jak se válka rozvíjela, „jediným na vině je režim apartheidu. “ Byla podepsána skupinami včetně Amnesty International na Harvardu, Harvard Kennedy School Palestine Caucus a Harvard Divinity School Muslim Association…“



V článku je dále uvedeno, že Ryna Workmanová, prezidentka univerzitní studentské advokátní komory, v úterý 17. 10. napsala, že „Izrael nese plnou odpovědnost za tuto obrovskou ztrátu na životech… Tento režim státem schváleného násilí vytvořil podmínky, které vyžadovaly odpor… Nebudu odsuzovat palestinský odpor." Workmanová napsala v bulletinu Studentské advokátní komory."

Ihned se rozhořela vzteklá diskuze a návrh, aby byla Workmanová vyhozena z pozice prezidentky. New York Times dále uvedl: „… Odpor byl rychlý. Do večera advokátní kancelář Winston & Strawn uvedla, že komentáře (Workmanové) jsou „hluboce v rozporu“ s jejími hodnotami, a aniž by studenta jmenovala, prohlásila, že odvolává svou nabídku zaměstnání.“

International Business Times (IBTimes - digitální globální zpravodajská publikace) v článku (www.ibtimes.sg/who-ryna-workman-new-york-law-student-group-votes-remove-non-binary-president-who-cheered-hamas-71925) k tomuto tématu uvedla, že: „Kromě studia na NYU Workmanová absolvovala bakalářské studium na University of South Carolina a také se zúčastnila výměnného programu na University of Warwick ve Velké Británii, kde se zaměřila na témata související s mezinárodním právem…“

Nebo: „Již před útokem Hamasu byl izraelsko-palestinský konflikt jedním z nejspornějších na univerzitách". V červnu na Právnické fakultě City University of New York (CUNY ) čelil student zuřivého odporu za odsuzování „kolonialismu izraelských osadníků“. Kancléř a správní rada CUNY nazvali tento projev „nenávistným projevem“. (www.nytimes.com/2023/10/11/us/nyu-law-harvard-hamas-israel.html)

Podobných názorových střetů je po světě mnoho. Problém lze shrnout do věty: Izrael promarnil šanci na klidný odchod z palestinských území, kdy by to byla součást postupných kroků vedoucích k předávání palestinských území tamní samosprávě.

Dnes jsou izraelské osady hlavním kamenem úrazu. Popularita Hamásu plyne z nespokojeností Palestinců spojenou  s chudobou obyvatelstva i agresivním rozšiřováním izraelských osad na palestinském území. Ale o tom až příště.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif