Stane se papež František proruským dezolátem a švábem?

politika

Papež František vyzývá Ukrajinu k mírovým jednáním: Odvaha k vyvěšení bílé vlajky je podle něj projevem síly. Netrvalo dlouho, a prážská kavárna se ozvala. Zaznělo i to, že je katolická církev spražená s fašisty.

Stane se papež František proruským dezolátem a švábem?
Papež Franitšek
11. března 2024 - 06:30

V posledních dnech se papež František vyjádřil k situaci na Ukrajině s návrhem, který vyvolal rozporuplné reakce mezi mezinárodními komentátory i veřejností. V rozhovoru pro švýcarský veřejnoprávní kanál RSI papež navrhl, že Ukrajina by měla mít odvahu vyvěsit bílou vlajku a zahájit jednání o ukončení války s Ruskem. Toto vyjádření, které má za cíl předcházet dalším obětem konfliktu, bylo přijato s rozdílnými názory.

„Domnívám se, že nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi a má odvahu k bílé vlajce a jedná," uvedl papež František. Dále doplnil, že jednání by se měla odehrávat s pomocí světových mocností, což naznačuje zásadní roli mezinárodní komunity v hledání řešení tohoto konfliktu.

„Když vidíte, že jste poraženi, že věci nejdou dobře, musíte mít odvahu vyjednávat,“ řekl papež František ve švýcarské televizi RSI.

Papežovo vyjádření přišlo v době, kdy se vlády některých evropských zemí snaží konflikt spíše eskalovat svými prohlášeními o možném vyslání svých vojáků na Ukrajinu a nesnaží se najít cestu k míru na Ukrajině, zatímco konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem pokračuje s vážnými humanitárními dopady. Františkovy slova o odvaze a bílé vlajce tak přinášejí nový pohled na možnosti řešení situace, přičemž klade důraz na nutnost zachování lidských životů a zamezení dalším obětem.

Přestože byla papežova výzva k jednání a vyvěšení bílé vlajky kritizována některými stranami, které ji považují za projev slabosti nebo kapitulace, je důležité poznamenat, že hlavní myšlenkou jeho prohlášení je snaha o ukončení krveprolití a nalezení mírového řešení.



Jeho slova vyvolala debatu o tom, jaké kroky by měly být učiněny k dosažení trvalého míru na Ukrajině a jakou roli by v tom měla hrát mezinárodní komunita. Papež František, známý svým zaujetím pro mírové řešení konfliktů a podporu humanitárních záležitostí, tak přispívá k důležité diskusi o budoucnosti Ukrajiny a celého regionu.

V této chvíli zůstává otázkou, jak budou na papežovo vyjádření reagovat vlády dotčených zemí a mezinárodní společenství, a zda jeho slova přinesou nový impuls k mírovým jednáním. U nás je to ovšem jiné. Na slova papaže se strhla lavina hanlivých slov.

Kritikou a ostrými slovy směrem ke Svatému otci nešetřila kupříkladu lékařka Džamila Stehlíková, která v této souvislosti napsala o dohodě katolické církve s fašisty a nacisty.

„Papež František I. není žádný průkopník, jen pokračuje v tradici dohody katolické církve s fašisty a nacisty. Říšský konkordát mezi Německem a Svatým stolcem kdysi ulehčil Hitlerovi cestu k moci. Nezbývá než uzavřít s Putlerem konkordát jako kdysi s Hitlerem,“ napsala Stehlíková s tím, že papeže Františka dále neváhala označit za papeže třetího Říma a islamistů.

„Papež vyzval Ukrajinu ke kapitulaci: prý Ukrajina musí najít odvahu vztyčit bílou vlajku a jednat s Ruskem. Také navrhuje vyřešit jednáním konflikt Izraele s Hamásem, tedy kapitulaci Izraele, aby teroristé nebyli potrestáni. František I. je papež třetího Říma i islamistů, tedy lžipapež,“ vysvětlila Stehlíková.

Nesouhlas s postojem papeže vyjádřila na síti X i senátorka Miroslava Němcová a označila to za selhání.

„Papež František vyzval Ukrajinu k vazalské odvaze. Má vyvěsit bílou vlajku a vzdát se agresorovi. Má hodit přes palubu všechny své mrtvé hrdiny i civilní oběti. Má posvětit vítězství zla, které chce zničit západní civilizaci. Je to obrovské zklamání a papežské selhání. NESOUHLASÍM!“ napsala Němcová.

Psali jsme:

Slova papeže Františka, že Ukrajina by měla mít odvahu k vyvěšení bílé vlajky a jednání, naopak uvítal právník Ondřej Dostál, který mu dal za pravdu. A čeká, zda i v jeho případě mu bude vyčítán jistý příklon k Rusku.

„Tento výrok je sice mimo sféru papežské neomylnosti, ale má pravdu. A štěstí, že je Argentinec. Být Slovák, Fiala by si s ním přestal povídat. Jestlipak napíší místní mudrlanti, že je papež proruský?“ reagoval právník Ondřej Dostál na sociální síti X.

(jar, prvnizpravy.cz, screen: guardian news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif