Svět posílá Ukrajině peníze, tam se ve velkém rozkrádají

politika

Zatímco Evropská unie a celý svět poukazují Ukrajině další vojenskou, materiální a peněžitou pomoc, korupce v tomto státě zůstává. A patří k těm nejhorším na světě. 

Svět posílá Ukrajině peníze, tam se ve velkém rozkrádají
Kyrylo Ševčenko
8. října 2022 - 10:20

Vše nasvědčuje tomu, že guvernér Centrální ukrajinské banky Kyrylo Ševčenko zpronevěřil více než 5,5 milionu dolarů (přes 137 milionů korun, pozn. redakce). Zatímco Evropská unie a celý svět poukazují Ukrajině další vojenskou, materiální a peněžitou pomoc, korupce v tomto státě zůstává. Loni byla Ukrajina vyhodnocena Transparency International jako nejhorší evropský stát ve vnímáni korupce.

V polovině září letošního roku bylo schváleno, že Evropská unie poskytne Ukrajině půjčku ve výši 5 miliard eur, to je dle současného kurzu přibližně 122,5 miliard korun. Dohodli se na tom ministři financí EU na neformálním jednání v Praze. Reagovali tak na probíhající ruskou agresi na Ukrajině, která přímo dopadá i na ekonomiky členských států. 

„Ukrajina naléhavě potřebuje krátkodobou podporu, aby mohla zachovat základní chod veřejných služeb a dosáhla tak určité hospodářské a finanční stability. EU tímto krokem demonstruje svůj závazek pomoci Ukrajině,“ řekl k tomuto kroku Valdis Dombrovskis, místopředseda Evropské komise pro obchod. 

Celkem by v rámci tohoto balíku pomoci měla být schválena pomoc ve výši 9 miliard eur (asi 220,5 miliardy korun). Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by půjčka měla pokrýt každodenní výdaje na běžný provoz státu a výdaje na zajištění chodu kritické infrastruktury, jako například úřadů, škol nebo nemocnic. „Půjčky budou velmi přátelsky nastavené, protože víme, že Ukrajina momentálně není ve stavu splácet vysoké částky,“ uvedl k tomu slovenský ministr financí Igor Matovič.


V ostrém kontrastu s uvedenými informacemi je ale zjištění Ukrajinského protikorupčního úřadu. Ten v minulých dnech zaslal oznámení o podezření ze zpronevěry podezřelému úředníkovi z centrální banky. To vše několik dní poté, co její guvernér Kyrylo Ševčenko odstoupil údajně kvůli svému zdravotnímu stavu.

O celé kauze informovala renomovaná Agentura Bloomberg. Je třeba dodat, že úřady konkrétně Ševčenka nejmenovaly, nicméně uvedly, že se jednalo o vyššího úředníka zapojeného do údajného plánu na odčerpání 206 milionů hřiven (5,6 milionu USD) ze státní Ukrgazbank od listopadu 2014 do března 2020. Podrobnosti, které o úředníkovi poskytly, odpovídají životopisu Ševčenka.

Vyšetřovatelé podle Bloomberg uvedli, že bývalý generální ředitel Ukrgazbank a jeho dva zástupci odváděli peníze z banky prostřednictvím plateb za služby „pseudo zprostředkovatelům“. Tyto služby však existovaly pouze „na papíře“.

Také jsme psali:

Velmi podezřelou okolností se zdá být i fakt, že místo pobytu bývalého generálního ředitele Ukrgazbank není známo, a úřad tak nechal oznámení o podezření v jeho kanceláři v centrální bance.

Skutečností ale zůstává, že podle Transparency International je Ukrajina v celosvětovém žebříčku vnímání korupce za poslední rok na 122. místě ze 188 monitorovaných zemí. Z čistě evropských zemí to znamená poslední místo, Rusko je na 136. místě, Azerbajdžán 128. Celková pomoc Ukrajině se v rámci všech zemí pohybuje ve stovkách miliard dolarů.

Zelenskyj měl na mále, kůži mu zachránila válka
Je třeba připomenout, že Ukrajina byla a evidentně stále je vnímána jako jedna z nejvíc zkorumpovanějších zemí na světě. 

Pod palbou opozice, ale také svých někdejších spojenců se ocitl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na jehož aktivity v daňových rájích ukázaly materiály z projektu Pandora Papers. Např. podle serveru Novinky.cz nejenže se Zelenskyj ocitl mezi více než stovkou politiků, kteří se ve své zemi snažili vyhnout placení daní, ale stal se údajně jedním z hlavních aktérů, na které kauza cílila.

Také jsme psali:

Podle dokumentů Pandora Papers se Zelenskyj nejen „paktoval“ s oligarchou Ihorem Kolomojským, který kvůli praní špinavých peněz čelí sankcím USA, ale pravděpodobně dosud těží z prostředků, které mu miliardář posílal do offshorových firem.

Získané prostředky spolu se skupinou kolem zábavního Studia Kvartál 95 ukládali údajně mimo jiné do luxusních nemovitostí v prestižní londýnské čtvrti. Čtvrtinu aktiv z hlavní firmy přitom těsně před zvolením do prezidentské funkce Zelenskyj předal příteli a partnerovi v byznysu Serhiji Šefirovi, kterého pak jmenoval hlavním poradcem v prezidentském úřadu.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?