Ukrajinec podezřelý z vraždy Roma propuštěn z vazby. A je zle

politika

Zaznamenáváme střety romské menšiny a ukrajinské menšiny. Vše začalo v červnu, když byl na akci u brněnské přehrady při konfliktu mezi Romy a Ukrajinci ubodán jeden Rom. Jeho pohřeb vyvolal emoce na všech stranách.

Ukrajinec podezřelý z vraždy Roma propuštěn z vazby. A je zle
Shromáždění Romů v Brně
22. srpna 2023 - 07:30

Ukrajinec podezřelý z vraždy Roma u brněnské přehrady byl propuštěn z vazby. To vyvolalo vlnu nevole v romské komunitě, novinář Patrik Banga prohlásil, že jde o „plivnutí do tváře“. Jiní zase tvrdí, že Ukrajincům projde všechno. „Návod, jak zabíjet Romy,“ píší rozhořčení lidé na sociálních sítích.

Letos zaznamenáváme střety romské menšiny a ukrajinské menšiny. Vše začalo v červnu, když byl na akci u brněnské přehrady při konfliktu mezi Romy a Ukrajinci ubodán jeden Rom. Jeho pohřeb vyvolal emoce na všech stranách.

Následoval střet v Pardubicích, při kterém měla trojice Ukrajinců čelit přesile Romů, ovšem následně to byli právě Romové, kdo si stěžoval na ohrožení svého bezpečí a následujícího dne uspořádali protestní průvod městem. Následovalo několik menších konfliktů, třeba v Ústeckém kraji v Krupce nebo v Bílině.

Za vrchol těchto sporů byl mnohými považován incident ve vyloučené lokalitě v Brně, kde si skupina Romů "došla“ do ulice, kde žijí Ukrajinci a pod okny jim vyhrožovali mimo jiné použitím zápalných láhví.

Další vlny nepokojů se dají očekávat po rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který rozhodl o propuštění podezřelého Ukrajince z vazby. O propuštění z vazby původně rozhodl už na konci července brněnský Městský soud. „Proti tomuto rozhodnutí ale podal státní zástupce stížnost,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Petra Láníčková podle informací serveru denik.cz.


Krajský soud v Brně nyní potvrdil rozhodnutí Městského soudu. Podle názoru soudu totiž byly významně oslabeny materiální podmínky vazby, která byla nahrazena dohledem probačního úředníka. Obžalovaný také musel písemně slíbit, že se nedopustí trestné činnosti a na vyzvání bude k dispozici soudu, státnímu zástupci a policii. 

„Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami,“ vysvětlila Láníčková s tím, že soudce se navíc neztotožnil s právní kvalifikací přípravného řízení, podle kterého je muž obviněný z vraždy.

Rozhodnutí soudu se nelíbí romské komunitě, která to považuje za plivnutí do tváře. 

Psali jsme:

„Za mě to je pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost. Plivnutí do obličeje všem těm, kdo rodině pomáhal. A plivnutí na celou romskou komunitu, která netrpělivě čekala na to, jak se s případem soudy popasují. A až teď bude nějaký člověk vyprávět na Facebooku, že Ukrajincům projde každý trestný čin, protože je stát chrání, nedivte se. I když to je blbost, lidé tomu budou věřit. Teď totiž budou mít i extremisté to správné střelivo, které bude brnkat na zvlášť citlivou notu. S razítkem soudu,“ uvedl pro server Romea Patrik Banga.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif