Vláda je zralá na demisi, říká politolog Lukáš Valeš

politika

Uznávaný politolog, historik a vysokoškolský pedagog Lukáš Valeš si myslí, že je tato vláda na konci se svým dechem a je zralá na demisi. Vadí mu, že ministři nerozumění ekonomice a my jsme svědky jen permanentní improvizace a amaterismu.

Vláda je zralá na demisi, říká politolog Lukáš Valeš
Lukáš Valeš, politolog
15. prosince 2023 - 07:03

„Tato vláda nastupovala s obrovským očekáváním veřejnosti. Měla dokonce podporu lidí, kteří ji nevolili. Strany pětikoalice slíbily, že budou škrtat na výdajové straně rozpočtu a dokonce snižovat daně, ale rozhodně je nezvyšovat, třeba tu nemravnou z nemovitosti. Najednou lidé zjistili, že ministři ekonomice nerozumějí a co je nejhorší, měli ve skutečnosti jediný cíl, což bezelstně potvrdily špičky ODS v čele s panem Vystrčilem, a to svržení Andreje Babiše. Žádný program revitalizace země připravený neměli. 

Jsme svědky permanentní improvizace a amatérismu. A co je nejhorší, všechny ekonomické parametry se od nástupu Fialovy vlády zhoršily. Česká republika neroste a dostala se do hospodářské krize,“ řekl Valeš v rozhovoru pro Deník.



Valeš dále odpovídal na otázku, zda-li je opozice, především hnutí ANO, připravena převzít otěže a Česko vyvést ven z krize.

„Bohužel jsme na tom tak špatně, že kdokoliv by byl lepší než Petr Fiala, který je podle mě uvězněn v pověstné věži ze slonoviny a ekonomice vůbec nerozumí. Na druhou stranu chápu skepsi vůči Andreji Babišovi, protože dnešní opozice nemusí hnout ani prstem a předkládat alternativní projekty. Koalice se znemožňuje sama, jak dokazují rostoucí preference ANO a SPD. Nemyslím tedy, že by ANO byla bůhvíjaká výhra a po jeho nástupu by nastal rozkvět České republiky.

Psali jsme:

Fakt je, že aspoň někteří ministři hnutí ANO měli realističtější pohled na ekonomiku. Žádný zázrak to ale není,“ vysvětlil Deníku politolog Valeš a dodal, že největší problém pětikoalice je, že jde proti svým voličům a není schopna elementární analýzy vlastního elektorátu.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif