Vrtěti psem? To bravurně předvedl Median i Český rozhlas

politika

Měsíc starý průzkum volebních preferencí Medianu pro Český rozhlas hlásá, jak si na politické scéně stojí jednotlivé strany a hnutí.  

Vrtěti psem? To bravurně předvedl Median i Český rozhlas
Ilustrační foto
26. září 2022 - 16:11
Volby by v srpnu vyhrálo ANO před ODS a posílila podpora třetí SPD, vyplývá z průzkumu společnosti Median. V čem je háček? 

Obecné pravidlo týkající se sběru dat, vyhodnocení a hlavně platnosti dat říká, že výsledky jsou platné pouze v momentu sběru... nikoli o měsíc později. A dnes je takřka konec září! A co je horší, že nám tato zastaralá a k dnešnímu dni nic nevypovídající data nyní s velkou slávou předkládá Český rozhlas. To vše za nemalé peníze daňových poplatníků. 

Proč k takové manipulaci veřejnoprávní médium typu Českého rozhlasu přistoupilo, je otázkou. Jedná se o "vrtěti psem" ze strany Českého rozhlasu, nebo o manipulaci a falšování čísel ze strany Medianu? Agentura Median již před několika lety čelila vážnému nařčení z podobných praktik. 


Na začátku roku 2018 si hnutí Jsme fér! nechalo udělat průzkum od agentury MEDIAN, jejichž výsledky byly zveřejněny na stránkách Českého rozhlasu. Podle průzkumu tehdy podpora pro stejnopohlavní manželství čítala celých těžko uvěřitelných 75%! Výsledky tohoto průzkumu si hnutí Jsme fér! zveřejnilo taktéž na svých webových stránkách.

Na pochybení a manipulaci s výsledky průzkumu pak poukázal o rok později spolek Tradiční rodina. Tehdy na lednové tiskové konferenci představil sociolog Daniel Prokop průměr tří obdobných průzkumů, kde ale k velkému překvapení u agentury MEDIAN byla změněna podpora Manželství pro všechny ze 75% na 65%! (Daniel Prokop působil v letech 2009-18 v agentuře Median, poté si založil vlastní firmu PAQ Research, pozn. redakce).

Není divu, že podle nejrůznějších statistik neustále klesá důvěra v naše veřejnoprávní média. Je to jako kdybyste chtěli jít zítra ven a uspořádat si pod širým nebem piknik, a večerní zprávy by vám hlásaly měsíc starou předpověď počasí...

(svob., prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif