Zbořil: Bude po Klímovi hlavním cenzorem Fiala?

politika

<< VIDEO >> Boj proti dezinformacím stále pokračuje, ať už je to ze strany Evropské unie, ať už je to paní Jourová nebo „komisařka“ von Leyen a  v poslední době jsou k vidění podivné změny i u nás.

Zbořil: Bude po Klímovi hlavním cenzorem Fiala?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. února 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Na úrovni Evropské unie se dá skutečně mluvit o válce, o válečném ohrožení svobody slova a médií jako takových. To, že to prožíváme právě my mnohem dramatičtěji, je jenom dáno tím, že si ani Evropská unie netroufne útočit na média ve Francii, Itálii nebo v Německu, kde hned ty první pokusy byly odmítnuty s velkou nelibostí místních zainteresovaných osob. Ale na Polsko nebo Českou republiku, Slovensko, Maďarsko se útočí mnohem bezstarostněji. Asi proto jsme vytvořili celou síť nebezpečných a státem placených nátlakových skupin, které někdy vystupují pod krycím jménem neziskových organizací, někdy jako státní úřad,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Cenzura, dezinformace a nebo útok na svobodu slova…

„Vláda se snažila zabránit tomu, aby se tomu říkala cenzura, teď už je to zcela běžné. Nejenom Unie vydavatelů a Jan Jirák vydali a nebo odhalují o jaký podvod a překročení pravidel, které jsou stanoveny Listinou základních práv a svobod, která je nedílnou součástí našeho ústavního pořádku, tak o jakou zrůdnost se jedná. A to si možná paní Jourová, která je vystudovaná, myslím kulturoložka a právnička, neuvědomila, že taky asi přeskočila to učení o Klemensi Metternichovi a jeho cenzuře a o hraběti Sedlnickém, který tu Metternichovu cenzuru přežil ještě o nějaký rok.



Já si pamatuji když v roce 1968 Jan Procházka ve Slovanském domě oznámil zrušení Hlavní komise tiskového dozoru, tak  nějak  se to jmenovalo, při Ústředním výboru KSČ a jak celý sál aplaudoval a řval, že konečně nastává svoboda slova. Pak jsem samozřejmě zažil ještě jako mladý redaktor zavádění cenzury v únoru, březnu 1969 a také to jakým způsobem nás likvidovali.

Takže ty kritiky ze strany tohohle úřadu řekl bych, že docela dobře znám a vůbec jsem nepochyboval, když byl pan Klíma jmenovaný hlavou tohoto úřadu, že je to něco jiného než cenzura. Jen jsem žasnul nad tím, že syn Ivana Klímy a Heleny Klímové může vůbec takovou funkci přijmout. Nyní nastupuje Tomáš Pojar, který je vládním poradcem pro otázky bezpečnosti, což se mi zdá, že neznamená, že ten úřad Klímy bude nějak zrušen nebo osudově ohrožen, ale že to bude pokračovat dál a bude mě opravdu tedy zajímat jak se Tomáš Pojar s tím úkolem vypořádá protože se o tom bude muset radit přímo s předsedou vlády, který je jak víme odborným extrémistologem a dezinformatologem už dlouhá léta,“ ,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif