Zbořil: Květen 2023 v Praze a v Londýně

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> Máchův Máj byl letos, v květnu 2023, vzpomínán opatrně. Snad aby nepřipomněl 1.Máj Nerudův, nebo, nedej bůh, stávku amerických dělníků v Chicagu v roce 1886.

Zbořil: Květen 2023 v Praze a v Londýně
Zdeněk Zbořil, politolog
10. května 2023 - 02:20

To by mohlo, za jistých okolností, ohrozit postavení Fialovy „balíčkové vlády“ a její chystaná opatření, která mají způsobit veřejné blaho, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Historická publicistika si u nás doma pomohla zveřejněním hned několika TV programů, které měly nebývale vysokou úroveň. Zejména komentovaný přehled květnových událostí v Praze na horizontu analýzy Drdovy fikce a podle ní vyrobeného filmu Němá barikáda byl pozoruhodný.

Manou nebeskou ale pro všechny výrobce politické publicistiky a agitace se stala korunovace britského panovníka Karla III., až donedávna prezentovaného jako prince Charlese se všemi jeho osudy, aférami a očekáváními. Ne snad, že by nás a u nás informovali o protimonarchistických až republikánských tendencích v Austrálii, na Belize a jiných koutcích chřadnoucího impéria, ale alespoň nám připomněli na co z jeho dějin rádi zapomínáme.

Začalo to popisem a obrázky královských kočárů v nichž se „oběť“ korunovace musela dopravit do Westminsteru a odtud do Buckinghamského paláce. V jednom případě to byl ten kočár, ve kterém dnes už nebohá královna Alžběta odvážela Si Ťin-pchinga, u nás opatrně nenáviděného nejvyššího reprezentanta Čínské lidové republiky, při jeho slavnostním přijetí na jejím dvoře.

Větší napětí prý vyvolalo odmítnutí budoucí královny Camilly přijmout a vložit na svou hlavu korunu s „prokletým“ démantem Koh-i-noor, kdysi ukradený Britskou východní společností v Indii a od té doby nebezpečnou zejména pro panovníky mužského rodu. Prý to současný britský premiér Rishii Sunak, jehož rodina pochází ze stejné země jako ukradený diamant, nějak zařídil. Nejde přece jen o koloniální minulost, ale i o aktuální indo-pacifickou současnost. A „ta stojí za mši“.



Trochu stínů je nad Karlovými předchůdci. Karel I.  narozený 1600, korunovaný1625, 1649 popravený, což byl první velký úspěch evropských monarchomachů, katolických i nekatolických, kteří se od této doby nepřestali zajímat o to, jak se zbavit hlavy pomazané nejen v Anglii, ale i ve Francii a v carském Rusku.

Po republikánském interregnu jeho syn, pozdější Karel II. (1630-1685),  poražený Cromwellem u Worcestru a devítiletém vyhnanství v Normandii a ve Španělsku, je sic spojován se „slavnou revolucí“, ale také s morem a požáry v Londýně. Vedl první války s tehdy mohutnou nizozemskou námořní mocí a vládl nikoliv snad jako despota, ale jako stoupenec absolutismu v pojetí Leviathana Thomase Hobbse.

Karel-Charles III. se narodil 1948 a od roku 1952 čekal 70 let na svou korunovaci. Byl svědkem ústupu ze slávy britského koloniálního impéria a žil ve stínu života a smrti své populárnější Lady Diany Spencer, vyvdané jako princezna z Walesu.

Stuartovci byli asi nejstarším dynastickým rodem v Evropě, který úředně končí v roce 1714 a je nahrazený německou „dynastií Hannoverskou“, která se pak mění z politických důvodů na začátku 20. stol. v Sachsen-Koburg-Ghota (Sasko-koburgsko-ghotskou).

Mediálně jsou dnes Karlové obou dynastií až mimořádně úspěšní, ale to, bohužel, už dávno není jejich zásluhou. Vyrobit vladaře, i toho nejlepšího, je, jak nás někdo každodenně poučuje, záležitostí „umělé“ nebo ještě častěji „neumělé inteligence“. A tak asi ty další Máje už příště jiné nebudou.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif