Zbořil: Na Slovensku je situace téměř revoluční, ale není to povstání

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout Slovenské národní povstání, letos bude asi připomínka na Slovensku obzvlášť bouřlivá.

Zbořil: Na Slovensku je situace téměř revoluční, ale není to povstání
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
30. srpna 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Na Slovenské národní povstání se vzpomíná i nevzpomíná politickými osobnostmi velice různě. Samozřejmě, ta skupina obyvatel Slovenska, která cítí jistou nostalgii k zaniklému Československu, a nebo naopak, je nadšená z toho, že Slovensko je po tisíci letech samostatné (říkají slova současné slovenské hymny - „Slovensko příliš dlho spalo“)  a je to pro ně velice živá událost. Je to zásah historie do aktuální politické situace, přesto, že mně se zdá, že stále ještě spousta věcí zůstává tajemstvím..

Víme, kdo velel povstání, kdo se stal obětí následujících německých represí, ale také víme, že někteří slovenští váleční zločinci, odsouzení dokonce k trestu smrti na Slovensku, dávno před svým soudem dokázali emigrovat. V Kanadě to byla silná skupina pozůstalých dokonce aktivní i v letech 1989 až 1992.  A bylo to dost často pod ochranou zejména britské vlády, která měla své experty, samozřejmě v zastoupení v SNP generály Viestem a Golianem, popraveným pak během povstání a po jeho porážce, i na Slovensku,“ připomíná Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Slovenské národní povstání v současnosti…

„Ta druhá verze nebo třetí verze, kterou jsme u nás doma konzumovali celá léta, byla o tom, že bez Sovětského svazu by nebylo svobodného Slovenska a nebylo by Slovenského národního povstání. Dnes je populární zase nová až násilná aktualizace, a proto se můžeme obávat, že dokonce vzhledem k nadcházejícím volbám na Slovensku, které se časově kryjí se vznikem a průběhem Slovenského národního povstání, se ještě dozvíme spoustu nových věcí, na které budou někteří Slováci hrdi a jiní se jich budou obávat


TTo, že situace na Slovensku je v současné době téměř revoluční, neznamená, že se jedná o druhé Slovenské národní povstání nebo, jak říká expremiér Fico, o státní převrat. Ale v každém případě je to krizová situace, ve které odkaz SNP může hrát nějakou inspirativní roli,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?