Zbořil: Sarajevo nebo Jihovýchodní Asie: Výsledek může být stejný!

politika

<< VIDEO >> Na týden, a asi víc než na týden, předseda vlády Fiala odjel na cestu do Asie. Je to hodně daleko, a je to i v době ramadánu.

Zbořil: Sarajevo nebo Jihovýchodní Asie: Výsledek může být stejný!
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
21. dubna 2023 - 19:55

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Musím říct, že mě to překvapilo, protože vím, že tahle cesta se nepřipravuje jenom přes noc a přitom sleduje celou cestu bývalých Československých aerolinií z Prahy až do Indonésie. Také mě zaujalo, proč je spojena cesta do Kazachstánu, Uzbekistánu, do dvou států bývalé sovětské střední Asie a pak do Indie právě s místy v jihovýchodní Asie. Tyto země byly vždycky v zájmu Československa a jeho exportu. Dost často jsme tam vyváželi zbraně, ale také jsme s nimi obchodní styky, které se v době panování Václava Havla přerušili. To že tam zůstali někteří soukromí exportéři a importéři to je druhá věc, státní garance ale mají v mezinárodním obchodu svou váhu,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Jaký cíl mohla mít tato cesta?

„Zdá se, že ti co připravovali tuto cestu pana premiéra na něco zapomněli. Např.,   že jedou do největší islámské země - Indonésie v době ramadánu. Ramadán, tuším, včera skončil, ale je to tedy alespoň neohleduplnost. Pravda je, že Indonésani jsou zejména vůči cizincům z neislámského světa tolerantnější, nejsou tak zaujatí. Ale málo platné, je to největší náboženský svátek a do toho tam vtrhne nějaká parta obchodníků, kteří navíc ještě mají nerealistické plány a domnívají se, že v té rychle rostoucí Indonésii budeme stavět města nebo dopravní spojení. A to nevím, co chtějí dělat v Indii, ale zřejmě zase půjde jenom o to zbrojení, o nějaké náhradní díly k vojenským zařízením.



Až téměř humorné je odůvodnění návštěvy Filipín odkazem na José Rizala, filipínského národního hrdinu, a na jeho přítele, litoměřického středoškolského profesora Ferdinanda Blumentritta, který byl velmi angažovaný v německé iredentě na českém území. Ale zdálo se mi, že zapomněli ještě na Pražské Jezulátko, za kterým jezdí Filipínci do Prahy už několik desetiletí.

Jsou to takové zvláštní události okolo toho nahromaděné, takže to vypadá, nebo to na mě to dělá dojem, že cílem té cesty také bylo, aby pan premiér doma několik dnů nebyl a aby byl pokud možno co nejdále od místa svého působení ve Strakově akademii,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif