Zbořil: V 19.století byli naši poslanci na podstatně vyšší úrovni než dnes

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout pasivní rezistenci českých politických stran v říšském a Zemském sněmu.

Zbořil: V 19.století byli naši poslanci na podstatně vyšší úrovni než dnes
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
4. října 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ono se v podstatě jednalo o mladočechy a staročechy, respektive o  spor těchto stran, který byl dědictvím po Františku Palackém.  Ale na konec, nebo, přesněji  v 70.letech 19.století, došlo k tomu, že někteří čeští poslanci na protest proti takzvaným chabrusovým volbám, to znamená „kšeftařským“, zmanipulovaným  volbám, kdy se po nich, a nebo už před nimi,  sdružovali za morální nebo materiální úplatu politické skupiny, které nehájily politiku ať už českou nebo celorakouskou. Vytvářely různá účelová spojenectví, která byla kritizována jako nedemokratická, v tehdejší době nikoliv svobodomyslná.," říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.



Jak se chovat v parlamentu...

Poučení z těchto událostí by mohlo být také v tom, že se  v parlamentu nemusí jenom obstruovat, poslanci nemusí polehávat  po lavicích nebo pod lavicemi, jako naše opozice v současné době, ale může protestovat  svoji nepřítomností v parlamentní debatě. A to proto, že se ví předem, jak hlasování dopadne. V našich dobách všichni přeci vědí  dopředu, že „pětikoalice“ si prosadí cokoliv, i kdyby měla vyhlásit válku Číně. Ti v opozici ale nemusí být, jako jejich historičtí předchůdci, přítomni tomu, kdy se o všem jen demonstrativně rozhoduje, protože se ví, že vládní koalice se rozhodne tak jak chce. Takže, v okamžiku,  když tam nebudou přítomni, a budou protestovat  svojí nepřítomností, tak tím vyjadřují možná srozumitelnější, jasnější a někdy i lepší postoj vůči  smluvené koalici,  než tehdy když v „mluvírně“ na sebe pokřikují a stojí šest hodin za řečnickým pultem.

Protesty mohou být různé a kdyby si  současní politici nastudovali něco z konce 19.století, tak by věděli, jak naši politici v Zemském nebo Říšském sněmu byli přes všechny tehdejší kritické hlasy vůči nim, na výši parlamentarismu, na vyšší úrovni parlamentního jednání. Na úrovni podstatně jiné, než jsou ti dnešní majitelé „originálních myšlenek a klíčů“ k naší budoucnosti.," dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?