Zůstane Středula jako kůl v plotě? K Rajchlovi se přidávají odbory

politika

Vypadá to, že se odbory postupně přidávají k iniciativám strany PRO. Datum další demonstrace na Václavském náměstí pořádané právě stranou PRO v čele s jejím předsedou Jindřichem Rajchlem je stanoveno na 16. září od dvou hodin odpoledne. 

Zůstane Středula jako kůl v plotě? K Rajchlovi se přidávají odbory
Josef Středula, odborářský boss
10. srpna 2023 - 07:30

Na včerejší tiskové konferenci vystoupil konkurent odborářského bosse ČMKOS Josefa Středuly - šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. A nebyl sám, na podiu se dále objevila i předsedkyne odborové organizace podniku EATON Elektrotechnika paní Václava Šreibová. Odborová organizace EATON Elektronika náleží pod odborový svaz KOVO a který je součástí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). 

Šreibová apelovala, ať Rajchlovu akci podpoří celé KOVO. Šreibová, která je předsedkyní jedné základní organizace Eaton Elektrotechnika z Jihočeského kraje, následně vyjádřila oficiální podporu k akcím, které proběhnou. 

„Jsme přesvědčeni o tom, že většinu cílů máme s organizátory těchto akcí stejnou,“ uvedla Šreibová, která se podle svých slov minulých akcí účastnila a viděla na nich řadu odborářů. 

„A ti s hrdostí tam nesli odznáček OS KOVO, šály OS KOVO a dokonce na demonstraci v dubnu tam vlály vlajky OS KOVO. V tu chvíli jsme si uvědomili, že máme vlastně všichni společný cíl. Dobrý život v České republice a aby byli spokojení nejen zaměstnanci, ale i obyvatelé České republiky. Znám spoustu předsedů a spoustu kolegů, i  nejenom z regionu Jihočeského kraje, kteří jsou odboráři srdcaři. A věřím tomu, že by strašně rádi na tyto akce šli oficiálně. Věřím tomu, že to tak dopadne,“ dodala Šreibová.


„Daňový balíček bude mít velký dopad na zaměstnance, ale i na ostatní lidi v České republice. Krajská rada Jihočeského kraje zaslala výzvu a prohlášení na výkonné vedení OS KOVO k tomu, aby se urychleně začalo jednat s organizátory těchto velkých akcí a demonstrací a případně najít společné cíle nebo věci. Takže jsme se rozhodli takhle oficiálně, po dlouhém zvážení, že se k nám přidají i zástupci ostatních odborových organizací nejen z regionu Jihočeského kraje,“ řekla dále a dodala, že věří, že se k protestu přidá i vedení odborů jako takové, včetně ČMKOS pod vedením Josefa Středuly, a také OS KOVO. K tomu, aby se k demonstracím přidaly i odbory, vyzýval i šéf PRO Jindřich Rajchl. Na tiskové konferenci pak nechyběl ani šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Na předešlé výzvy Rajchla však odborový předák a neúspěšný prezidentský kandidát Josef Středula nereagoval. Místo toho se pokusil svolat na Václavské náměstí demonstraci čistě pod záštitou ČMKOS, která se ale netěšila valné účasti a mnozí ji označovali za fiasko. Otázkou je, zda-li Středula vyslyší nynější výzvy k podpoře, anebo zůstane osamocen jako pověstný "kůl v plotě". 

Na tiskové konferenci pak předseda PRO Rajchl hovořil o tom, že se nacházíme v nejhlubší krizi ekonomické i morální od roku 1989. 

„Česká republika je v současné době Titanicem, který narazil do ledové kry a začaly nám téct hektolitry ledové vody do podpalubí. Lidé, kteří v tom podpalubí pracují a žijí, už se začínají topit a lidé cestující v první třídě na horní palubě jim vzkazují, proč se vlastně bouří, co vlastně chtějí, když se oni mají stále ještě dobře. A do toho kapitán našeho Titanicu Petr Fiala v podstatě jenom přidává na hlasitosti hudby, když se vymlouvá na všechny možné externí faktory, které ale s tou současnou situací skutečně nemají cokoliv společného. Jestliže slyšíme při roztrhání předvolebních slibů řeči o tom, že naše sliby byly pouze billboardové zkratky, případně, že Petr Fiala nelhal, pouze sliboval lidem něco, co nemohl splnit, tak se jedná o naprostý výsměch občanům této země,“ prohlásil dále předseda PRO Rajchl. 

Psali jsme:

„Hudba brzy dohraje a naše loď půjde dolů. Je třeba vyměnit kapitána, je třeba vyměnit celou posádku a je třeba začít skutečně jednat ve prospěch občanů České republiky. Pokud to neuděláme, tak se ta situace bude pouze zhoršovat. Viděli jsme dva roky totálního marastu vlády Petra Fialy, čekat, že se něco zlepší v příštích dvou letech, je totální naivismus. Nic takového nepřijde a my si prostě další dva roky vlády Petra Fialy nemůžeme dovolit,“ dodal Rajchl.

„Na místo demonstrace proti bídě, která byla jaksi inspirována citátem Tomáše Bati, jsme se rozhodli tentokrát pojmenovat naše celonárodní setkání Česko proti vládě. Je třeba se spojit na základním imperativu současné doby, vláda Petra Fialy musí skončit. A já proto vyzývám všechny, aby 16. září 2023 ve 14 hodin přišli na Václavské náměstí a přišli se postavit za svou zem,“ zakončil advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif