Zvolili jsme zadlužování, prohrajeme volby, tvrdí Kalousek

politika

Bývalý ministr financí a člen TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval podle jeho názoru příliš opatrnou politiku Fialovy vlády při krocení státního zadlužování. Již dříve hovořil o zoufalství, nyní přichází s úvahou o prohraných volbách. 

Zvolili jsme zadlužování, prohrajeme volby, tvrdí Kalousek
Miroslav Kalousek (TOP 09)
17. října 2023 - 07:30

Do vlády Petra Fialy se kvůli pomalému tempu snižování deficitu veřejných financí opět opřel bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Volili jsme mezi neodpovědným zadlužováním a prohranými volbami. Zvolili jsme neodpovědné zadlužování a prohrajeme volby,“ napsal Kalousek na sociální síti X (dříve Twitter). Využil tak výrok Winstona Churchilla, který si po svém upravil.

„Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku,“ kritizoval slavný britský politik politiku ústupků vůči nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, kterou volili jeho předchůdce a francouzský ministerský předseda. Jak pravdivá slova to tehdy byla, se velmi brzy ukázalo.

Nyní Kalousek upraveným Churchillovým citátem zkritizoval podle jeho názoru příliš opatrnou politiku Fialovy vlády při krocení státního zadlužování.


Předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla pro server idnes.cz, že jí Kalouskova slova nestojí za komentář. Kalouskova kritika nyní přišla necelý měsíc před volebním sněmem TOP 09 a necelou hodinu před tím, než vedení TOP 09 představilo svou vizi Česko musí zrychlit.

Pro příští rok vláda navrhuje státního rozpočtu 252 miliard korun. A v pátek Poslanecká sněmovna hlasy poslance pětikoalice schválila balíček předložený vládou, který má pomoci snížit deficit státního rozpočtu příští rok o 97 miliard korun a v roce 2025 o 150 miliard korun. „To je určitě dobrá zpráva,“ řekl premiér Petr Fiala. Zvýšení daní, které balíček přinese a který pocítí citelně lidé i firmy, kritizovala opozice. „Černý pátek pro ekonomiku,“ prohlásila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Když balíček projde i Senátem a podepíše ho i prezident Petr Pavel, zváží ANO stížnost k Ústavnímu soudu na proceduru schvalování balíčku. To, že se začne o balíčku hlasovat v pátek hodinu před polednem, koalice prosadila, i když bylo do rozpravy přihlášeno ještě sedm desítek poslanců.

Psali jsme:

Není to poprvé, kdy se exministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 pustil do vlády Petra Fialy. Nedávno kritizoval vládou chystaný rozpočet na rok 2024 a úsporný balíček, který minulý týden schválila Sněmovna. V pořadu 360° na CNN Prima News mimo jiné Kalousek prohlásil, že to, co zažíváme, je „zoufalství v přímém přenosu“ a dodal, že současná situace ho mrzí i z toho důvodu, neboť je za ni zodpovědná i TOP 09.

„Ztrácím naději. Co zažíváme, je prostě zoufalství v přímém přenosu, na to se nedá koukat. Takhle se nedá řídit příprava státního rozpočtu a nemůže to dobře dopadnout,“ řekl na konci léta Kalousek ve vysílání CNN Prima News, čímž narážel na vládou chystaný rozpočet na rok 2024.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif