V Šumperku pomáhali zdravotníci na svět nejčastěji Eliškám a Matyášům

regiony

Téměř sedmi stovkám dětí pomohli na svět v loňském roce zdravotníci Nemocnice Šumperk. Konkrétně se v roce 2023 narodilo v šumperské nemocnici 357 děvčat a 338 chlapců.

V Šumperku pomáhali zdravotníci na svět nejčastěji Eliškám a Matyášům
Rozálie je krásná holčička s ukázkovou váhou 3585 gramů
3. ledna 2024 - 08:00

Prvním miminkem, které zdravotníci přivítali na svět v roce 2024, se stala krásná Rozálie, která se narodila v 10 hodin a 52 minut. Holčička se stala zároveň prvním miminkem narozeným v Olomouckém kraji. Její mamince v úterý odpoledne tak přijel osobně v doprovodu vedení šumperské nemocnice pogratulovat i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Nejčastěji si maminky z porodnice loni odnášely Matyáše, Jakuby a Honzíky. Prvenství co do nejoblíbenějších dívčích jmen si stále drží Elišky, Natálie a Viktorky. Přestože rodiče volí pro své potomky stále spíše tradiční česká jména, objevují se i ta méně tradiční.  Loni tak pomáhali šumperští zdravotníci na svět například Nathanovi, Barnabášovi, Křesomyslovi, Leyle nebo Ayilin. Nejmenší miminko, které se loni v šumperské porodnici narodilo, byl chlapeček s váhou 1790 gramů. Naopak nejtěžším miminkem se stal taktéž chlapeček s váhou 5 020 gramů!

„Šumperská porodnice zavedla v uplynulých dvou letech mnoho zajímavých novinek. Mezi nimi například svačinový bar, kde si mohou maminky po celý den vybrat jídlo, na které mají chuť. K dispozici mají na pokojích i ledničku, pravidelně doplňovanou o čerstvé potraviny. Nemocnice také pro novopečené maminky rozšířila nabídku jídel. Z pestré nabídky sedmi hlavních chodů si mohou vybrat například i vegetariánskou stravu,“ popisuje vedoucí porodní asistentka Nemocnice Šumperk Anna Holinková.

Kromě toho nabízí porodnice i speciální kufříky s širokou nabídkou oblečků pro miminka, které maminky využijí v prvních dnech strávených v porodnici. Do porodnice také pravidelně dochází fyzioterapeutka, která maminkám poradí, jak se co nejrychleji bezpečně dostat zpět do kondice například po císařském řezu nebo jak správně pečovat o poporodní rány.

Porodnice také každoročně pořádá pro budoucí maminky speciální kurzy cvičení a plavání nebo speciální přednášky zaměřené na rodičovství, kterých se účastní i budoucí tatínkové. Do porodnice v Nemocnici Šumperk přijíždí nejčastěji budoucí maminky z šumperského, zábřežského a částečně také z ústeckoorlického regionu. Kromě vstřícného a ochotného personálu oceňují také zdejší porodní sál, na kterém nechybí velká relaxační vana nebo klimatizace. Porodnice umožňuje nepřetržitý kontakt matky s dítětem, podporuje poporodní bonding a mimo jiné nabízí i možnost sestavení porodního plánu. Účast tatínka, nebo jiné blízké osoby, je pro porodnici samozřejmostí. Stejně tak jako moderní zázemí, včetně bezplatného připojení k internetu. Nemocnice je zároveň nositelem prestižního titulu Baby Friendly Hospital.

Zlínskénovinky.cz informovala Ing. Hana Hanke, tisková mluvčí, Nemocnice Šumperk a.s.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:Nemocnice Šumperk)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif