Balkán se třese! NATO oznámilo jaderné cvičení v jeho sousedství!

zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance uspořádá příští týden velké jaderné cvičení v Itálii, Chorvatsku a Středozemním moři, dva dny poté, co Rusko varovalo, že odstoupí od smlouvy o celosvětovém zákazu jaderných zkoušek.

Balkán se třese! NATO oznámilo jaderné cvičení v jeho sousedství!
Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO
13. října 2023 - 02:20

Vojenská letadla, která mohou nést jaderné hlavice, ale neponesou aktivní atomové bomby, se účastní manévrů NATO, které se konají každý rok a trvají asi týden, uvádí AP.

„Toto je rutinní cvičení, které se koná každý říjen. Letos se cvičení uskuteční v Itálii, Chorvatsku a Středozemním moři,“ řekl Stoltenberg.

Dodal, že cvičení pomůže zajistit důvěryhodnost, efektivitu a bezpečnost jaderných odstrašovacích schopností NATO „s jasným poselstvím, že aliance bude chránit a bránit všechny spojence“.


Stoltenberg řekl, že ruská válka proti Ukrajině je připomínkou důležité role, kterou jaderný arzenál Severoatlantické aliance hraje při odrazování od agrese.

Smlouva o úplném zákazu jaderných zkoušek, přijatá v roce 1996 a známá jako CTBT, zakazuje veškeré jaderné zkoušky kdekoli na světě, ačkoli nikdy plně nevstoupila v platnost.

Podepsal ji jak ruský, tak americký prezident, ale Spojené státy americké ji nikdy neratifikovaly.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý novinářům řekl, že Rusko „bude nuceno udělat totéž“ v případě amerického jaderného testu.



Stoltenberg ve středu zhodnotil, že prohlášení odráží nedostatek respektu Ruska a pokračující neplnění mezinárodních závazků.

„Je to lehkomyslné a ohrožuje to globální normy proti jaderným zkouškám,“ zdůraznil Stoltenberg a potvrdil, že spojenci NATO neplánují znovu zahájit testování.

Obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina ze snahy „použít jadernou rétoriku, aby zabránil spojencům NATO podporovat Ukrajinu“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif