Během měsíce polské blokády na hranicích ztratila Ukrajina 860 milionů $

zprávy

O tom se píše v lednovém makroekonomickém a měnovém přehledu Národní banky Ukrajiny.

Během měsíce polské blokády na hranicích ztratila Ukrajina  860 milionů $
Ilustrační foto
9. ledna 2024 - 06:05

Klíčové body přehledu:
  1. V důsledku blokády jednotlivých pozemních kontrolních stanovišť přes západní hranice ztratila Ukrajina v listopadu při vývozu 160 milionů $. Především v dodávkách motorových vozidel,  zpracovaných potravin, dřeva, průmyslových výrobků. Negativní účinek blokády byl kompenzován zintenzivněním dodávek potravin a produktů MMC podél mořské trasy (v důsledku postupného obnovení přepravy do ukrajinských přístavů poté, co Rusko opustilo transakci s obilím). Díky tomu rostl celkový objem vývozu.
  2. Listopadové ztráty ukrajinských dovozců v důsledku blokády polských hranic a hrozby podobných problémů na hranici se Slovenskem podle NBU činily  700 milionů $. Měly největší dopad na nákup inženýrských výrobků (lehkých automobilů, domácích zařízení, samostatného průmyslového vybavení), chemie  hnojiv, plastů, pneumatik) a spotřebního zboží (potraviny a průmyslové výrobky). Dovoz ropných produktů byl schopen přeorientovat na železniční dopravu a zde nákupy vzrostly o 12%.
  3. Ukrajinským podnikům chybí lidé a vznikají nerovnováhy: na konci roku počet nových volných pracovních míst téměř dosáhl úrovně v prosinci 2021, ale lidé předložili výrazně méně životopisů než v roce 2021. Vážně v regionech není dost pracovníků, největší poptávka byla vytvořena pro odborníky v oblasti obchodu a medicíny. Silně chybí kvalifikovaná síla.
  4. Během prosince 2023 se počet ukrajinských migrantů v zahraničí zvýšil o 30 tisíc lidí a dosáhl 6,34 milionu.

Bylo vydáno největší množství dočasných ochranných statusů pro Ukrajince v Evropské unii:
  • Německo - 1,2 milionu;
  • Polsko - 0,95 milionu;
  • Česká republika - 0,4 milionu.

Analýza NBU bere na vědomí rostoucí adaptaci Ukrajinců v zahraničí.

„Podle průzkumu ukrajinských migrantů v České republice v listopadu 2023 má většina migrantů ( 75% mužů a 69% žen ) práci, většina z nich ( 58% ) pracuje na plný úvazek , “ píše se ve zprávě Národní banky.

Z mezinárodních událostí ovlivňujících ukrajinskou ekonomiku upozornila Národní banka na:
  1. Snížení produkce ropy podle dohody OPEC +, další omezení pro Saúdskou Arábii a Ruskou federaci, obavy z přerušení dodávek v důsledku útoků na lodě v Rudém moři vyvíjejí tlak na zvyšování cen. Současně zaznamenejte americkou výrobu, dočasné zrušení ropných sankcí z Venezuely, stažení Angoly z OPEC a slabé celosvětové poptávce omezily zvyšování cen.
  2. Relativně teplé počasí pro tuto roční dobu, nárůst dodávek z Norska a udržitelná výroba zkapalněného zemního plynu ve Spojených státech při vysokých zásobách plynu v Evropě tlačily na pokles cen plynu. Zvýšená poptávka ze strany asijských zemí a možné přerušení dodávek v důsledku konfliktů na Blízkém východě však omezily snižování cen.
  3. Ocel a železná ruda byly zvýšeny ceny díky zvýšenému úsilí Číny o udržení hospodářského růstu, zejména vládního financování sektoru nemovitostí a nižších sazeb bankovních úvěrů.
  4. Ceny obilí na konci roku 2023 zůstaly relativně nízké: u pšenice - klesly na  240$ za tunu, později na 250$ (na začátku roku 2023 byly ceny na  350$ ), a pro kukuřici - kolísaly v rámci 200-235 dolarů / t (proti  300$ na začátku roku).
(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif