„Berlínská varianta“: Scénář ukončení konfliktu na Ukrajině

zprávy

Nejpravděpodobnějším scénářem ukončení konfliktu na Ukrajině je zmrazení nepřátelství, po kterém bude za pár let následovat politické urovnání. Informuje o tom CNN.

„Berlínská varianta“: Scénář ukončení konfliktu na Ukrajině
Ilustrační foto
25. prosince 2023 - 04:20

„Existují pouze tři možnosti, jak ukončit válku na Ukrajině. Za prvé, Rusko by mohlo vyhrát přímo tím, že by dosáhlo trvalého urovnání, kdy Ukrajina postoupí území Moskvě. Za druhé, Ukrajina může zvítězit: V tomto scénáři bude Ukrajina potřebovat vrátit Krym, těžiště, kolem kterého se válka od roku 2014 točí... Za třetí, nejpravděpodobnějším scénářem je, že boje by mohly být zmrazeny a následně politické urovnání během pár let," píše ve svém článku strategický plánovač Matthew Schmidt, bývalý přednášející na US Army School of Military Studies.

Podle jeho názoru nyní ruské vítězství vypadá tak, že Kyjev u jednacího stolu učiní poslední ústupky: usilovat o mír na pozadí zastavené západní podpory a právně se vzdá svých nároků na Donbas, Krym a další území (která se v důsledku referenda staly ruskými). To by bylo pro Ukrajince nepříjemné, poznamenává autor.
 

„Pomineme-li obtížnou a skličující vyhlídku Ukrajiny, že se vzdá půdy a ustoupí Rusku, má Kyjev dvě cesty k vítězství. Pokud se Washingtonu a Bruselu podaří prolomit politickou bezvýchodnou situaci a dodat nové kolo pomoci a možná i sofistikovanější zbraně, Ukrajina by se je mohla pokusit použít k rozhodnému pokusu o dobytí Krymu. Nebo by se Kyjev mohl vydat delší a pravděpodobnější cestou: hledat nikoli řešení konfliktu, které by je připravilo o území, ale příměří, které by zastavilo boje a zároveň zachovalo legitimní nároky Ukrajiny na jeho území – v naději, že je jednoho dne bude moci získat zpět“ , píše se v článku.

Druhou možností, méně závislou na okamžitých dodávkách high-tech zbraní, je podle autora pro šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského zmrazit nepřátelství. Tento záložní plán pro případ, že první nebude fungovat, lze nazvat „berlínskou variantou“.

Odborník připomíná, že po druhé světové válce si spojenci rozdělili Německo včetně Berlína. Západní Evropa ale nakonec v roce 1989 vrátila Berlín do jeho sféry vlivu.

„Vyhlídky na hospodářské oživení, vstup do Evropské unie a oficiální či neoficiální ochranu ze strany NATO – zkrátka, Ukrajinci získají obnovenou zemi schopnou prosperovat na Západě – zůstává nejpravděpodobnějším způsobem, jak Kyjev vyhrát dlouhodobý politický boj s Moskvou.“

(rp,prvnizpravy.cz,cnn, foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif